Inbjudande. Att skrämma bort folk som vill parkera nära vattnet är inte rätt väg att gå tycker skribenten. Bild: HP/arkiv
Inbjudande. Att skrämma bort folk som vill parkera nära vattnet är inte rätt väg att gå tycker skribenten. Bild: HP/arkiv

Strandplanerna har hakat upp sig

Hög arbetsbelastning och otydlig politisk linje. Strandplanerna är kraftigt försenade och kommer troligen inte att dyka upp igen förrän någon gång nästa år.

ANNONS
|

I dag är det exakt ett år sedan Hallandsposten blev först med att skriva om Laholms kommuns planer för havsstranden.

Förslagen stöttes och blöttes hela sommaren.

Aldrig förr har så många tyckt så mycket om någon detaljplan i kommunen som när samrådstiden gick ut sista september.

69 synpunkter om Mellbystrand och 99 om Skummeslövsstrand lämnades in, däribland en protestlista från Strand för alla med 5 955 unika namnunderskrifter.

Sedan har det varit knäpptyst om planförslagen.

– Vi fick otroligt mycket synpunkter. Vi har väldigt mycket annat att göra också. Jag håller på att svara på synpunkterna parallellt. Sedan ska vi ha en gemensam politisk lösning på det hela, säger stadsarkitekten Lena Thore som handlägger strandplanerna.

ANNONS

Det sistnämnda är den springande punkten.

– När jag svarar på synpunkterna måste jag kunna göra det utifrån den linje som Laholms kommun står för. Då måste jag ha ett stöd i politiken.

Har du det?

– När det gäller stranden har man inte enats om en linje. Jag vill ha en enad politisk syn på frågan, annars kan jag inte göra mitt jobb, säger Lena Thore.

För att ha en rimlig chans att få igenom planerna krävs det också en samsyn med länsstyrelsen. Det kan bli ännu värre, givet att myndigheten vill ha bort bilarna.

Lena Thore tycker att det vore en god idé att vänta in kommunens klimatanpassningsplan och även den kommande grönområdesplanen. Den beräknas bli klar runt jul.

– Det ligger inte så långt borta. Då ser man vilka möjligheter som finns och inte finns.

Strandplanerna är efterfrågade bland allmänheten. Så väl tidningen som stadsarkitekten har fått mån- ga frågor om var de blir av.

– Om jag ska gissa så ser vi dem igen i början av 2015, säger Lena Thore.

ANNONS