Rock'n'roll i vått och torrt

Olika sorters mörka moln blandades med glädje av alla dess slag under helgens countryfestival i Killhult.

ANNONS
|

Festivalen varpå upptakt efter fredagens urladdning när HP komtill festplatsen tidigt på lördagseftermiddagen. På lilla scenen hölldagens första band, det danska bluegrass bandet The Muleskinners, på att kolla ljudet.

– Det är lite tunnare på nu på eftermiddagen. Ingen är ju är vaken såhär dags, säger H-C Johansson, en av arrangörerna, med glimten i ögat.

Människor är kanske inte uppe med tuppen, men de stannar de desto längre inpå natten.

– Vi hade väl runt en 900 besökare i fredagskväll. I förhållande till vädret vi hade är det helt fantastiskt, säger festivalens konferencier Lennarth Bengtsson.

Makarna Irene och Ronny Nyberg provsmakadeden helsteka grisen. Det är första gången de besöker festivalen i Killhult.

ANNONS

– Vi tycker om countrymusiken, och det är så många olika typer av band som spelar på den här festivalen, säger Ronny Nyberg.

– Jag hoppas på en upplevelse och att få känna atmosfären, säger Irene Nyberg.

Flat git it gang, som gjordelördagens första spelning på stora scenen, spelar en mix av 40- och 50-tals country. Bandet har spelat på festivalen förut. Men för Matt Ringressi, som gästspelar violin i bandet, vardet första gången. Han blev kär i country redan som barn.

– Jag har egentligen alltid älskat country. Det började när jag i treårsåldern såg grodan Kermit spela banjo på tv. Av någon anledning talade det till mig - det där vill jag hålla på med som yrke, tänkte jag då, säger han.

Men trots glädjenochall entusiasm så fanns det några mörka moln som hopade sig på himlen.

Natten till lördag, strax efter att festivalen stängt vid ett, blev en man gripen på campingen i närheten för att ha misshandlat och hotat en person. Knappt två timmar senare kompolisen till platsen igen, då på grund av att en man slagit en kvinna efter ett urartat bråk.

– Det hände efter att vi hade stängt. En intern uppgörelse mellan två personer är ingenting man kan förutse. Som polisen sa, det här hade kunnat hända utanför en krog i Halmstad en onsdagskväll, så det har inget med festivalen att göra, säger H-C Johansson.

ANNONS

Arrangörerna vartrots allt nöjda med festivalen som de menar varit kanon musikaliskt sett.

– De människorna som kom hit för musikens skull var skitnöjda. Tennesse drifters var en riktig höjdpunkt, säger H-C Johansson.

ANNONS