Invigningsceremoni. En liten folksamling på Fribergs hörna följde invigningen av nya Ullabussen. Ulla själv står längst till vänster.
Invigningsceremoni. En liten folksamling på Fribergs hörna följde invigningen av nya Ullabussen. Ulla själv står längst till vänster.

Röda Korset i Laholm fick en egen vit buss

Precis som de klassiska rödakors-bussarna från andra världskriget är nya Ullabussen i Laholm vit. I går var det invigning på Fridbergs hörna.

ANNONS
|

Sedan 2009 har gamla Ullabussen rullat på vägarna i Laholm med omnejd. Den röda folkabussen har skjutsat hundratals laholmare, bedömer Röda Korsets krets­ordförande i Laholm, Lars-Göran Wallin.

Orsaken till fordonsbytet är ändå inte att den har slitits ut.

– Vi fick ibland förfrågningar om vi kunde ta rullstolsburna. Men det kunde vi inte, säger han.

Den nya bussen har där­emot alla handikappförnämligheter – rejäl ramp, bred dörr och gott om plats. Den har finansierats genom egna föreningspengar samt medel från Augusta och Gottfrids donationsfond, som förvaltas av kommunen. Även Bilmånsson sponsrar.

ANNONS

I går var det invigning med liten ceremoni på Fribergs hörna.

Den nya bussen, liksom den gamla, har fått sitt namn efter mångåriga medlemmen Ulla Jönsson. Och liksom för fyra år sedan var hon själv med och invigde den nya bussen.

– Det känns lite högtidligt nästan, säger hon.

Ulla har själv åkt i den röda Ullabussen vid några tillfällen de senaste åren.

– Bland annat har vi varit ute med anhörigvårdare på utflykt, berättar hon.

Bussens syfte är att ge skjuts åt laholmare med dåliga möjligheter att själva ta sig dit de önskar. Den har bland annat använts vid utflykter för äldreboenden, shoppingturer och föreningsresor. Röda Korset står för driften.

– Tanken är inte att vi ska konkurrera med taxi. Men det finns de som inte har färdtjänst fast man kan tycka att de borde få ha det. Det finns också de som inte har råd på annat sätt, säger Lars-Göran Wallin.

I folksamlingen på Fridbergs hörna stod bland and­ra kyrkoherden Anders Knutsson. Han vill använda sig av bussen för att få besökare till kyrkan om söndagarna.

ANNONS

– Vi har ett gäng äldre på Lingården som gärna vill komma till kyrkan på söndagarna, men inte kan ta sig dit. Jag har inte tänkt på det tidigare, men jag kommer att se om vi inte kan ordna det på det här sättet, säger han.

ANNONS