Nordisk flaggning får nej – stängerna räcker inte till

För sent påkommet och för få flaggstänger. Laholms kommun säger nej till att flagga nordiskt på tisdag, under Nordens dag.

ANNONS
LocationLaholm|
|

23 mars firas det så in i Norden. Då är det på dagen 59 år sedan Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige skrev under Helsingforsavtalet, som ska fördjupa samarbetet mellan de nordiska länderna.

Det vill Föreningen Norden uppmärksamma. I tisdags skrev lokalavdelningen i Laholm, en av 80 lokalavdelningar runt om i Sverige, till Laholms kommun för att uppmuntra kommunen att flagga nordiskt på tisdag.

Ansökan fick avslag

”Med flaggningen den 23 mars bidrar kommunen till att uppmärksamma värdet av nordiskt samarbete och vikten av att utveckla Norden till världens bästa region att bo, leva och arbeta i”, skrev Berit Brage, lokal ordförande.

Men svaret blev ett nej.

ANNONS

”Kommunen har ingen isländsk flaga och det är bara tre flaggstänger på respektive område. Vilka flaggor ska uteslutas? Kommunen varken vill eller kan ta ställning till det”, skrev Irina Boutenko på kanslienheten, på uppdrag av kommunchefen Anders Einarsson.

Få undantag

I svaret framgår det också att kommunen tycker att frågan ställdes lite för nära inpå. Enligt kommunens regler för flaggning ska en skriftlig ansökan lämnas in senast tre veckor före aktuell flaggdag, och föreningen ska själv tillhandahålla flagga i lämplig storlek.

Generellt är kommunen restriktiv med att flaggning vid sidan av de officiella flaggdagarna. Inga kommersiella flaggor hissas på kommunens officiella flaggstänger. Förenings- och organisationsflaggor hissas endast i undantagsfall.

LÄS MER:Laholmsbågen får hänga med några år till

LÄS MER:Pride-hatare slog till mot brandstation

ANNONS