När mästaren öppnade sig för Åke Sintring

I dag begravs boxningsmästaren Muhammad Ali i sin hemstad Louisville, Kentucky. En av de få laholmare – kanske den ende – som träffat legenden är Åke Sintring. 1972 lyckades han snika till sig en bandad intervju med "The Greatest" inför en match i Tokyo.

ANNONS
|

Laholmsläraren Åke Sintring kan benämnas som en boxningsnörd.

Konstigt nog. För när han pratar om sporten är det med en besk underton.

– Idrott är fascinerande och boxning är speciellt. Det är en väldigt brutal hantering. När jag ser boxning i dag tänker jag mycket på alla de hjärnceller som försvinner framför mina ögon, säger Sintring som har alla tungviktsmästares autografer sedan 1897.


    Boxningsnörd. Åke Sintring har massor av memorabilia kring sin favoritsport. Här med hanskar signerade av Jack Dempsey. Bild: Henrik Williamsson/Arkiv
Boxningsnörd. Åke Sintring har massor av memorabilia kring sin favoritsport. Här med hanskar signerade av Jack Dempsey. Bild: Henrik Williamsson/Arkiv

Flera av mästarna har han också träffat personligen. Vid mötet med Ali 1972 fick han använda både list och lögn.

Åke Sintring var på plats i Tokyo för att se matchen mellan Ali och Mac Foster. Men hur skulle han komma den så påpassade Ali inpå livet?

ANNONS

Lösningen blev att göra som en boxare och gå upp ”i svinottan”.

– Det var en snilleblixt. Boxare springer ju på morgonen, så jag högg honom i hotellobbyn efter löprundan och fick en nästan 20 minuter lång bandad intervju, säger Åke Sintring.

Så här 44 år senare kan han också avslöja nödlögnen han drog när han slog på sin bandspelare.

– Jag sade att jag kom från Sveriges Radio.

Bandet har aldrig sänts i radio, men här på hallandsposten.se kan intervjun nu avlyssnas.

Sintring och Ali pratar bland annat om ras, om religion – Ali konverterade till islam 1964 och bytte då bort sitt födelsenamn Cassius Clay – och hans inställning till våld.

– 1972 hade han mildrats, 1964 var han väldigt militant. ”Islam betyder fred och vi är emot allt våld”, säger han. När jag frågar hur han då kan vara boxare kommer han in på att han har ett annat syfte med sitt våld än att skada och döda. Han menar alltså att det är syftet, inte effekterna, som man ska ta fasta på i det fallet, säger Åke Sintring.

Han menar att han fick Ali att prata om saker som ingen annan intervjuare tagit fasta på.

ANNONS

– Jag tog bland annat upp hur han plågat Ernie Terell och Floyd Patterson i ringen. Då säger han att han gav dem ”religiöst spö”. Hans hat mot Joe Frazier lyser också igenom. Frazier var mycket mer av en svart proletär än Ali, som ju faktiskt hade rötter från Irland.

Efter karriären fick Muhammad Ali Parkinsons sjukdom.

Föga förvånande, om man frågar Åke Sintring.

– Det är ingen tvekan om att det var boxningen som låg bakom sjukdomen. Jag läste just den bok som hans läkare har skrivit.

Vad tänkte du när han dog?

– Att det varit något man väntat på. Han var så sjuk. Men länge var det liv i hans ögon, han var nog med i huvudet. Men musklerna ville inte lyda längre.

Ali: ”The Greatest”

  1. Föddes som Cassius Marcellus Clay, Jr i Louisville,, Kentucky 1942.
  2. Som 18-åring vann han OS-guld i lätt tungvikt i Rom 1960.
  3. Genom sin karriär gick han 61 matcher. Han vann 56, varav 37 på knockout, och förlorade bara fem.
  4. 1964 tog han för första gången titeln som professionell världsmästare i tungviktsboxning. Samma år förklarade han sig som muslim och tog namnet Muhammad Ali.
  5. Han kom att återta titeln två gånger till, 1974 och 1978. Muhammad Ali räknas som den mest kände idrottsmannen genom alla tider.
  6. 1984 fick han diagnosen Parkinsons sjukdom. Han dog den 3 juni i år, 74 år gammal.
ANNONS