Marias krog förlorar tillståndet att servera öl och sprit

Marias krog i Mellbystrand har fått sitt serveringstillstånd för starköl, vin och sprit tillbakadraget. Krogen misstänks för ett bulvanupplägg. I kulisserna finns ljusskygga individer som inte anses lämpliga att sälja alkohol.

ANNONS
LocationLaholm|
|

Samhällsbyggnadsnämnden i Laholms kommun har i dagarna tagit det drastiska beslutet att återkalla serveringstillståndet för restaurangen på Mellbystrands camping.

Marias krog drivs av Tysken AB, ett företag som inte har något med campingen att göra i övrigt. Bolaget har haft serveringstillstånd i lokalen sedan juni 2017. Arrendet gäller den här säsongen också.

Frågetecken kring Tysken AB

Myndigheterna har länge hyst misstankar som kopplar Tysken AB till skumraskaffärer. Av den anledningen avslog kommunen i höstas bolagets ansökan om alkoholtillstånd för Bakfickan på Stortorget i Laholm. Det blev också nej till tobaksförsäljning i kiosken på Marias campingen, som campingen hette tidigare. Kiosken drevs då av Tysken. Strax före årsskiftet startades en tillsyn mot Marias krog.

ANNONS

LÄS MER:Krogar nekas servera alkohol – för tredje gången

LÄS MER:Krog var sen med skatterna – varnas av kommunen igen

– Utredningen grundar sig till stor del på vad vi uppdagade i utredningarna 2020. Det här ärendet inleddes bara en kort tid efter, säger Sebastian Stjärneblad, alkohol- och tobakshandläggare på kommunen.

Nu som då ifrågasätts självständigheten i driften av verksamheten. I klartext tror kommunen att den verklige krögaren gömmer sig bakom bulvaner. Ett namn står på pappret, men någon annan – kriminellt belastad – ligger bakom.

Varning räcker inte

Alkohollagen gör det svårare att dra tillbaka ett befintligt tillstånd än att säga nej till en ny ansökan.

– Där ligger bevisbördan på kommunen. Det betyder att vi måste ha ordentligt på fötter, säger Sebastian Stjärneblad.

En erinran och en varning bedöms som för lindriga i förhållande till det som har uppdagats.

Det anser sig kommunen ha. Utredningen, som till stora delar är sekretessbelagd, mynnar ut i slutsatsen att Marias krog inte längre uppfyller kraven i alkohollagen. Enligt nämndens beslut att dra in serveringstillståndet har tillståndshavaren ”brustit i sina skyldigheter som näringsidkare och medborgare”.

– En återkallelse är det allvarligaste ingripandet vi har att handskas med. Man har bedömt att både en erinran och en varning, som är de föregående stegen, är för lindriga i förhållande till det som har uppdagats, säger Sebastian Stjärneblad.

Inga svar från bolaget

Polisen, länsstyrelsen och Folkhälsomyndigheten har underrättats om beslutet, som kan överklagas.

HP har sökt företrädare för Tysken AB. Bolaget har inte gått att nå, och har heller inte yttrat sig till kommunen.

ANNONS

LÄS MER:Nya ägare vill väcka liv i Marias camping

LÄS MER:Beslutet: Får inte servera alkohol

ANNONS