Många ettor men få förskolebarn i Laholm

Ut med sommaren och in med höstterminen. Det är en stor drös ungar som börjar första klass på måndagen – men nedåt i åldrarna glesnar barnkullarna ut.

ANNONS
|

Laholmsbarnen som på måndagen börjar ettan tros vara den sista till antalet starka barnkullen inom överskådlig tid. Från och med nästa år ser det ut som att de yngre barnen blir allt färre.

– Det har varit ganska stora kullar i grundskolan, men det finns ett tapp när det gäller förskoleklasserna och nedåt. Efter att sexåringarna gick upp till förskoleklassen har det inte fyllts på nerifrån, säger Sophia Vänås, kommunal utredare på barn- och ungdomskontoret.

Detta märkte dock förskolan av redan förra året och därför förväntas inga större omorganiseringar i höst.

Sett ur ett längre perspektiv har barnafödandet i Laholm sjunkit sedan det peakade år 1989, då det föddes 329 barn. Mellan åren 2000 och 2012 har födelsesiffran pendlat mellan 200 till 230 barn per år.

ANNONS

Samtidigt har det under samma år funnits fler barn i dessa årskullar än vad som har fötts i kommunen - det vill säga att inflyttningen stadigt har bidragit till fler barn.

Den utvecklingen hoppas kommunen håller i sig för att på så vis kunna undkomma fler neddragningar på grund av bristande elevunderlag. Konsekvenser man redan är bekant med.

– Det största tappet har vi redan gått igenom på grundskolan men det är alltid svårt med en liten kommun som Laholm där barnunderlaget är skiftande, det blir mer sårbart. Vi jobbar ständigt med effektivisering, säger Sophia Vänås.

Rent krasst är det dock svåra ekvationer att få ihop. Förskolor är svåra att lägga ned eftersom de behöver vara fler till antalet och finnas i närområdet.

Skolor kan på pappret enklare slås samman – men i praktiken är det inget som görs lätt.

Till exempel väckte den planerade nedläggningen av Ysbyskolan många känslor och beslutet drogs tillbaka sent i våras. Hur skolans framtid ser ut nästa år är dock inget rektorn Margareta Eriksson går och grubblar på.

– Beslutet tas på politisk nivå och vi fortsätter att arbeta som vanligt. Det har varit lugnt och stilla här, samma lärare finns kvar och tillströmningen av elever ser ut som den brukar.

ANNONS

Tio barn börjar ettan i Ysby i dag och liksom de andra Ysbybarnen har de av föräldrarna och skolan hållits utanför turbulensen.

– Vi har försökt att inte blanda in barnen, så det har varit förvånansvärt lite reaktioner, säger Margareta Eriksson.

För skolbarnen i Hishult blir den första skoldagen inte som den brukar.

Eftersom Hishults skola har rivits och nu byggs upp på nytt hamnar sexorna i Våxtorp medan förskole- till femteklassarna går i Knäred.

På måndagen kommer det troligtvis också besked på vem som tillfälligt övertar tjänsten som rektor för Hishult.

278 elever börjar första klass i Laholm i dag. Så här ser fördelningen ut per skola:

ANNONS