Låga vattennivåer trots stor mängd nederbörd

Enligt SGU, Sveriges geologiska undersökning, är södra Sverige illa ute när det gäller grundvattennivåerna. I de stora reservoarerna ligger nivån lägre än normalt.

ANNONS
|

Men Mattias Hultin som är driftschef på LBVA menar att det inte stämmer.

– Jag såg också på kartan att det var lågt i Laholm men den uppfattningen har vi inte när vi tittar i våra magasin. Jag delar inte den bilden som SGU har att vi ligger under det normala och har så lågt vatten. Nej, vi ligger precis som vi brukar vid den här tiden på året.

Varför visar satellitkartorna att det är lägre än normalt här nere då?

– Det är mycket lokala skillnader och jag kan bara svara för det vattnet som försörjer Laholm, det kan ju vara annorlunda i andra magasin.

ANNONS

Grundvattennivåerna förändras över året

SGU och SMHI går varje vecka ut med en ny kartbild över vattennivåerna i hela landet och graderar nivåerna i jämförelse med tidigare år.

– Grundvattnet bildades från i höstas och framåt. Nu är det tjäle så då rinner inte vattnet lika lätt ner i marken. När den släpper kommer fukten ner i grundvattnet igen.

Mer regn behövs

Enligt SGU ligger mängden vatten på extremt låga nivåer men enligt Mattias finns ingen risk att det skulle leda till problem framöver. Mattias tänker redan på det, men ännu finns ingen anledning till oro för att det ska vara någon vattenbrist under de varma månaderna även om det just nu inte finns tillräckligt för att försörja kommunens behov under sommaren.

– Vi behöver mer nederbörd framåt för att det ska kännas bra inför sommaren. Men vi känner oss inte oroliga.

ANNONS