Det råder fortsatt delade meningar om Kristianstadsvägen är den bästa leden för farligt gods i Laholm. Länsstyrelsen senaste utredning har inte fått kommunråden Erling Cronqvist (C) och Roland Norrman (M) att rucka på sina ståndpunkter.
Det råder fortsatt delade meningar om Kristianstadsvägen är den bästa leden för farligt gods i Laholm. Länsstyrelsen senaste utredning har inte fått kommunråden Erling Cronqvist (C) och Roland Norrman (M) att rucka på sina ståndpunkter.

Länsstyrelsen säger ja till ny led för farligt gods

Länsstyrelsen säger varsågod till Laholms kommun att använda Kristianstadsvägen som led för farligt gods. Men den här gången tar myndigheten också upp kostnaden: över 29 miljoner kronor.

ANNONS
|

I går kunde HP berätta att Laholms sparbank och Peab-grundaren Mats Paulssons stiftelse planerar ett storbygge vid Lagavägen. Den satsningen, liksom flera andra, är dock helt beroende av att farligt gods-trafiken försvinner från Lagavägen.

LÄS MER:Banken vill bygga åttavåningshus intill Lagan

LÄS MER:Tiotals miljoner står på spel i segdragen vägfråga

Var lastbilarna i stället ska köra är en av Laholms suraste politiska surdegar. Befintliga Kristianstadsvägen eller en ny sträckning av Sofieroleden?

Ny utredning har lagts fram

Länsstyrelsen har i flera omgångar arbetat med frågan. Nu har myndigheten gjort en ny konsekvensutredning kring Kristianstadsvägen.

Två gånger tidigare har länsstyrelsen gett okej till Kristianstadsvägen som farligt gods-led. I fjol menade myndigheten att det inte behövdes mer än att sätta upp några nya vägmärken.

ANNONS

Den ståndpunkten förvånade många i Laholms kommun, som hade räknat med att Kristianstadsvägen skulle kräva stora och dyra trafiksäkerhetsåtgärder.

Även i den nya konsekvensutredningen anser länsstyrelsen att det går utmärkt att köra farligt gods på Kristianstadsvägen. Men inte utan vidare. Länsstyrelsen har den här gången läst de olika trafikutredningar som Laholms kommun tidigare låtit göra och skriver att det krävs riskreducerande åtgärder.

”I detta ärende uppgår de samhällsekonomiska kostnaderna, enligt kommunens kostnadsberäkningar, till cirka 29 miljoner kronor”, skriver länsstyrelsen som också pekar på tillkommande administrativa kostnader.

Redan nu tillåtet att köra på Kristianstadsvägen

Å andra sidan skriver länsstyrelsen att trafik med farligt gods redan i dag är tillåten på Kristianstadsvägen och att en förändring av trafikföreskrifterna ”inte medför någon väsentlig förändring av risken för de boende längs vägsträckan”.

Utredningen tar inte upp Sofieroleden (förutom att även den omnämns som ”lämplig”), vilket beror på att Laholms kommun tidigare har ansökt om att ha just Kristianstadsvägen som farligt gods-led.

– Om en kommun begär ändringar måste vi utgå från det de vill, inte från något annat, säger länsrådet Jörgen Peters.

Jörgen Peters är länsråd – chefstjänsteman – på länsstyrelsen i Halland.
Jörgen Peters är länsråd – chefstjänsteman – på länsstyrelsen i Halland.

I utredningen kan både förespråkare för Kristianstadsvägen och Sofieroleden hitta argument.

– Vår analys bygger på de här trafikföreskrifterna, inte på andra skyldigheter som kommunen har för att säkra lagen om skydd mot olyckor. Vi kan inte ta ställning till framtida planer, säger Jörgen Peters.

ANNONS

Det står nu var och en som anser sig berörd fritt att yttra sig om Kristianstadsvägen som farligt gods-led. Länsstyrelsen har begärt yttranden senast 19 maj. Därefter tas ett slutligt beslut.

Politikerna fortsätter att tvista

Utredningen har inte fått politikerna i Laholm att rucka på sina respektive ståndpunkter. Kommunrådet Erling Cronqvist (C), som förordar att i stället bygga ut Sofieroleden, säger:

– Jag tolkar det här som att vi länsstyrelsen förutsätter att vi gör de åtgärder som vi sagt. Då blir Kristianstadsvägen dyrare än Sofieroleden. Kristianstadsvägen kräver dessutom en ny detaljplan, som säkert kommer att överklagas.

Cronqvist tycker att det nu är dags att återigen ta upp vägfrågan i fullmäktige. Där finns troligen en politisk majoritet för att bygga ut Sofieroleden.

LÄS MER:U-sväng om Sofieroleden – majoritet för vägbygget

Men kommunrådet Roland Norrman (M) håller inte alls med.

– Det här är inte det svar från länsstyrelsen som vi behöver. Vi har bara fått en remiss som vi ska svara på, säger han.

Roland Norrman menar att den konsultutredning som talade om 29 miljoner gjordes utan hänsyn till att farligt gods-trafik redan i dag är tillåten på Kristianstadsvägen. Norrman talar nu om att det kan behövas ännu en ny utredning om vilka säkerhetsåtgärder som vägen egentligen kräver.

– Jag tror inte att det kostar 29 miljoner, säger Roland Norrman.

ANNONS

LÄS MER:Politisk minoritet tog hem spelet om Sofieroleden

LÄS MER:Laholmsprofilerna: "Lägg Sofieroleden i en tunnel”

LÄS MER:Otålig väntan på att farligt gods ska försvinna

LÄS MER:Snabb flytt av farligt godsled en samvetsfråga för Laholm

ANNONS