Kör tuffade med ångbåt till konsert vid Lagan

En båt kommer lastad. Med vadå? En kör! Fjärde upplagan av Skummeslövs musikdagar bjöd konsertbesökarna på upplevelser ut över det vanliga.

ANNONS
LocationLaholm, Lagan, Skottorp|
|

Först svagt. Så allt mäktigare. Över kohagarna på Köpingelandet och uppför åslänten på andra sidan sköljer ”Uti vår hage” från ångbåten som stilla tuffar uppför Lagan.

S/S Lagaholm lägger till nedanför Rökeriet och den tolv röster starka vokalensemblen, under ledning av Mathias Harms, tar plats på bryggan. Kvällssolen steker och tonerna smeker när kören inför en sommarklädd publik som på lördagen räknas i hundratal ger konserten ”To be sung on water”.

– En kul grej. Vi har aldrig testat något liknande förut, säger Gustav Natt och Dag, festivalgeneral för Skummeslövs musikdagar och själv en av körsångarna.

Engelsk inspiration

– Det finns en tradition i England med gosskörer. De framträder traditionellt under högtidliga former i kyrkan, men på sommaren ger de ibland konserter från båtar på vattnet. Vi blev inspirerade av det, och i Laholm är vår grej ångbåten, säger Gustav Natt och Dag.

ANNONS

Skummeslövs musikdagar arrangeras av Skummeslövs församling och Laholms konsertförening. På söndagskvällen går festivalen i land med en avslutningskonsert i Skummeslövs kyrka. Veckan inleddes på samma plats med att Stina Ekblad reciterade "Förklädd Gud”, en invigning som var så välbesökt att konserten fick ges två gånger för fulla hus.

– Det har varit mer publik än tidigare år. Vi är mycket nöjda med tillströmningen. Det känns att musikdagarna har satt sig nu, säger Christer Johnsson, ordförande i konsertföreningen.

Hög nivå

Musikälskarna Margaretha och Jan-Anders Nilsson från Båstad har inte missat ett framträdande. Årets höjdpunkt för dem var tisdagens musikafton med Det Norske Solistkor i Laholms kyrka.

– En väldigt speciell konsert på otroligt hög nivå, säger Margaretha Nilsson.

En annan stammis är Susanne Nordius, kyrkomusiker från Halmstad.

– Det är helt otroligt att en liten stad som Laholm kan åstadkomma så här fin musik, säger hon.

Läs mer:

Stort tryck – öppningskonsert ges två gånger

Musikdagar bjuder på jordisk musik (2018)

Kvinnor i fokus på klassisk musikfestival (2017)

Skummeslöv får sju nya musikdagar (2016)

Skummeslövs kyrka startar musikfestival (2015)

ANNONS