Hoppar av. Mikael Kahlin, Martin Lönnstam och Karl-Fredrik Klinker lämnar femklövern för att drar i gång kommunens elfte parti, Medborgerlig samling.
Hoppar av. Mikael Kahlin, Martin Lönnstam och Karl-Fredrik Klinker lämnar femklövern för att drar i gång kommunens elfte parti, Medborgerlig samling.

Kahlin och Klinker startar nytt parti

Mikael Kahlin och Karl-Fredrik Klinker lämnar Moderaterna och bildar blågröna Medborgerlig samling Laholm. Med sig in i det nya partiet tar de C-politikern Martin Lönnstam.

ANNONS
|

Fredag klockan 9.45 begärde Kahlin och Klinker utträde ur Moderata samlingspartiet.

En kvart senare presenterade de vid en presskonferens i Laholm sina planer på att starta en lokal partiförening av Medborgerlig demokrati, som i höstas bytte namn från Borgerlig Framtid.

– Vi tycker att det har blivit för mycket skyltfönster av Laholm. Kliver man innanför finns det mycket bra också, men det är mycket skit på hyllorna. Det vill vi ta bort, säger Mikael Kahlin.

Bakgrunden till partibytet är att Kahlin och Klinker håller på att slängas ut ur Moderaterna. Uteslutningsärendet är på väg upp till partistyrelsen i nästa vecka.

ANNONS

–Vi har blivit uppvaktade av tre partier, men vi har inte känt att det har varit rätt väg för oss. Ska vi tillföra något nu ska det vara något som inte ingår i det nuvarande styret eller ens i Laholmspolitiken. Vi tror att det behövs en demokratisk förnyelse i Laholm, säger Mikael Kahlin.

Partiordförande Ilan Sadé kallar Medborgerlig samling ”en spirande demokratirörelse”.

–Vi ligger till höger om mittstrecket i politiken och kallar oss ett liberalkonservativt parti. Vi är en reaktion på årtionden av utveckling som har gått fel i Sverige, säger Ilan Sadé.

M-avhopparna tänker tillsvidare behålla sina politiska uppdrag i kommunen. Mikael Kahlin är socialnämndens ordförande. Både han och Karl-Fredrik Klinker ärpersonkryssade i kommun- fullmäktige.

Moderaterna förlorar därmed två mandat och femklövern har inte längre egen majoritet i Laholm.

Martin Lönnstam, ledamot i barn- och ungdomsnämnden, hoppar av från Centerpartiet och blir ordförande i den nya styrelsen.

–Jag har också gått i de här banorna att vi behöver förnya demokratin i Laholms kommun. Det har inte fungerat bra. Det har varit slutenhet och den här trenden måste vi bryta på något sätt, säger Martin Lönnstam, som sitter kvar i bun.

ANNONS

Öppenhet, medborgaranda och blocköverskridande är några av trions ledord. Till våren räknar de med att ha 100 lokala medlemmar.

–Vi måste ha mer fokus på kärnverksamheter, i stället för massa lull-lull runtomkring, säger Karl-Fredrik Klinker.

Är ett elfte parti svaret på Laholms problem?

–Tydligen, annars är det bara fler moderater som går till SD, säger Karl-Fredrik Klinker.

Fakta: Medborgerlig samling

Medborgerlig samling grundades 2014 som en reaktion mot de borgerliga partierna. Partiet betecknar sig som liberalkonservativt.

I nuläget finns omkring 800–900 medlemmar på riksplanet.

Partiet är ännu inte registrerat hos Valmyndigheten, men säger att man inom kort har samlat de 1 500 namnunderskrifter som behövs.

Det finns verksamma distrikt i åtta regioner. Laholm verkar bli den första lokala partiföreningen, även i Stockholms stad är en på gång.

Källa: Ilan Sadé, partiordförande

ANNONS