Hjälporganisation får kritik för sin bokföring

Hjälporganisationen FIKK, vars ordförande bor i Laholms kommun, kritseras av tidigare aktiva i organisationen för hur ekonomin ha skötts och hur stadgarna satts ihop.

ANNONS
LocationLaholm|
|

Sveriges radio P4 genomför en granskning av organisationen FIKK, Frivilliga insatser vid kris och katastrof under vinjetten ”Godhetsindustrin”. I FIKK är laholmaren Peder Schillerström–Bruun ordförande och har tidigare varit en aktiv frontperson för sökorganisationen Missing people. FIKK var en organisation som han startade 2016.

Använde privat bolag för att hantera ekonomin

Kritiken har främst riktat sig mot hur organisationen är uppbyggd, där stadgarna inte är standard som för en medlemsorganisation ser ut samt hur ekonomin har skötts under uppstartsåren.

– Jag vill klargöra att pengar till organisationen gått direkt till FIKK, det är ingenting som gått till något annat, säger Peder Schillerström–Bruun, angående kritiken mot att organisationen inte haft bokslut förrän under fjolåret.

ANNONS

Schillerström–Bruun uppger att han öppnade upp för en extern revisor att titta på ekonomin i sitt eget bolag. Att pengarna gick dit tidigare menar han var för att förenkla i uppstarten av organisationen.

– Har man samarbete med telemarketingbolag måste man betala skatt och moms. Under uppstarten skedde mycket arbete genom mitt privata bolag och under förra året flyttade vi över bokföringen till FIKK, berättar Peder Schillerström–Bruun.

Menar att organisationen inte faller samman

Han vänder sig mot en del beskrivningar som figurerat i medier de senaste dagarna.

– Internt har vi inga problem och det är självklart bra att bli granskad. Men det blir väldigt felvinklat när det i rubriker säger att FIKK faller samman, när vi samtidigt har aktiva sökinsatser efter försvunna personer med 250 deltagare och fem insatsledare deltar, menar han.

Gällande kritiken mot stadgarna och det demokratiska inflytandet menar han att de inte heller tagit in några medlemsavgifter.

– Det är ett aktivt val att FIKK är mer utformat som ett förbund där man vill ha mer samarbete med andra organisationer. Det är beklagligt att personer uppfattat det på annat sätt, men enskilda medlemmar har vi inte för att det ofta leder till konflikter medlemmar emellan, säger han.

Hade du gjort något annorlunda i dag med facit i hand?

ANNONS

– I dag hade jag nog låtit den ideella föreningen starta ett aktiebolag för att hantera saker som skatt och moms. Men det är också något som är förenat med kostnader, säger Peder Schillerström–Bruun.

LÄS MER:”Vi ger aldrig upp - alla ska få komma hem”

LÄS MER:Sökinsats inledd efter försvunnen 20-åring

LÄS MER:Dantes pappa: ”Vi såg hur mycket god vilja det finns bland människor”

ANNONS