Gustav Natt och Dag får årets kulturpris

Med klassisk musik i kyrkan har han berikat Laholms kulturliv. Gustav Natt och Dag, kantor i Laholms pastorat, får årets kulturpris av Laholms kommun.

ANNONS
|

Gustav Natt och Dag är upphovsmannen till Skummeslövs musikdagar. Klassisk musik förde en undanskymd tillvaro i kommunen innan festivalen grundades 2015.

Musikdagarna väckte ett slumrande intresse för konstformen bland laholmarna, och inspirerade besökare till att bilda Laholms konsertförening.

Ändå var det en överraskad kyrkomusiker som fick beskedet om att han är årets kulturpristagare.

–Jag har känt mig väldigt välkommen till Laholm sedan första dagen jag kom hit. Det känns lite som att bli bjuden på en fest och när man väl kommer dit får man dessutom pris. Men det är roligt om man kan bidra med något nytt, säger Gustav Natt och Dag.

ANNONS

Med festivalen vill han bygga något som skapar sammanhållning.

–Vi har mycket musikgudstjänster och konserter i kyrkan, men de här sommarmusikdagarna sysselsätter många fler personer och ideella krafter.

Därför gläds han åt att det blivit ringar på vattnet, som till exempel konsertföreningen.

–Det vittnar om att Laholm är en plats där det finns många goda krafter. Ur den aspekten delar jag det här priset med många andra.

Gustav Natt och Dag är uppvuxen i Lane-Ryr utanför Uddevalla, i en familj med sju syskon som alla spelade minst ett instrument.

–Det var mycket musik i hemmet. Både mamma och pappa spelade och sjöng. Det kom nästan automatiskt att det skulle bli musik i någon form för mig, säger 37-åringen som i dag bor med sin fru Johanna i Helsingborg.

Vägen till att bli kantor i Skummeslövs kyrka var inte spikrak.

– Före studierna hade jag ett vikariat där jag konstaterade att jag i varje fall inte ska bli kyrkomusiker. Men efter ett par, tre år på lärarprogrammet ringde en kompis som är kyrkomusiker i Lysekil och undrade om jag inte ville vicka för honom när han var tjänstledig. Då visade det sig att det mycket väl kunde vara det jag skulle hålla på med.

ANNONS

Lärarplugget fick vara när musikhögskolan lockade.

Efter studierna har han bland annat jobbat för Svenska kyrkan i Oslo, frilansat och sjungit i flera professionella körer.

Nu spelar han vid gudstjänster, dop, bröllop och begravningar och leder två körer.

–Kyrkokörerna betyder väldigt mycket för mig. Där har jag fått många vänner. Att jobba med barnkören är väldigt givande, att hjälpa dem få en röst som bär genom livet, säger Gustav Natt och Dag.

Kulturpristagaren tänker efter en stund, och fastslår:

–Alla borde vara med i en kör.

Läs mer:Överraskade mottagare prisades av kommunen

Fakta: Motiveringen

”Laholms kommuns kulturpris 2017 tilldelas kyrkomusikern Gustav Natt och Dag som med stort yrkeskunnande, bibehållen respekt för kyrkorummet och öppenhet för samarbete, på ett påtagligt sätt berikat kommunens kulturliv.”

ANNONS