Förebygger brott. Thomas Bigert och Peter Bengtsson är starkt engagerade i grannsamverkan. Deras arbete uppskattas av polisen Kristian Nilsson.
Förebygger brott. Thomas Bigert och Peter Bengtsson är starkt engagerade i grannsamverkan. Deras arbete uppskattas av polisen Kristian Nilsson.

Grannar håller koll på tjuvar med ny teknik

Tjuvar får ännu svårare att arbeta ostört i byarna. Grannsamverkarna byter ut de gamla sms-kedjorna mot ett modernt kontaktverktyg för smarta telefoner och datorer.

ANNONS
|

För fem år sedan hade Laholms kommun näst flest bostadsinbrott i hela landet, räknat per invånare.

Krafttag från polisen och ett starkt engagemang från bevakningsgrupper och grannsamverkansgrupper har ändrat på det.

Under bottenåret 2011 hade det vid den här tiden på våren redan begåtts 42 inbrott hos privatpersoner. Hittills i år har det varit sju.

Särskilda insatser mot inbrott nötte ner de här personerna i skorna. En stor del i att vi har lyckats är ni, gransamverkansgrupper och bevakningsgrupper, säger polisen Kristian Nilsson.

ANNONS

Han talade i torsdags kväll på en grannsamverkansträff på Solbacken i Edenberga.

– Läget i kommunen är ganska grönt nu. När vi nu får fler hjälpmedel i form av ny teknik blir det ännu bättre, säger Kristian Nilsson.

Tidigare har välbesökta möten handlat om bland annat dna-märkning av stöldbegärliga värdesaker. Nu gällde det den nya kommunikationsplattformen Coyards, som tagits fram just för grannsamverkan.

Det vi gör nu är att ta tekniken ett steg till. Det ger Polisen möjlighet att nå oss och vi kan själva sprida information enklare, säger Edenbergabon Thomas Bigert.

–Framför allt är det här med positionering bra. Alla vet inte var alla andra bor. Vi vet inte heller hur länge sms-kedjorna får finnas kvar, säger Peter Bengtsson från Ränneslöv.

Duon är eldsjälarna som höll i mötet och som i höstas fick en utmärkelse av Polisen och landshövdingen för sina insatser för ett tryggare Laholm.

Under sommaren ska Coyards börja användas av grannsamverkansgrupper i Ränneslöv, Hasslöv och andra byar i södra Halland. Tekniken finns bland annat i form av en kostnadsfri app för smarta telefoner.

ANNONS

Polis, kommuner och försäkringsbolag har samarbetat med utvecklarna, berättade Alexis Nicou på Grannkompaniet AB.

–Den stora fördelen är att man enkelt kan kontakta varandra utan att kunna sina grannars e-postadresser eller telefonnummer. Allt sker krypterat och i slutna grupper, säger Alexis Nicou.

ANNONS