Första jaktlaget med bara kvinnor

Kvinnor intar nya jaktmarker - bokstavligen. Strax utanför Knäred bildades på söndagen vad som troligen är Hallands första och enda jaktlag med enbart kvinnor.

ANNONS
|

Elva kvinnor står på en grusplan vid en gammal lada. Termosar med kaffe står uppställda, liksom ett par ryggsäckar som med jämna mellanrum välts av två valpiga och otåliga jakthundarna som far runt. Någon har inhandlat proviant - cigg och gifflar. Två av dem har kört långt, från Göteborg och Landvetter. Emma Hansen har "bara" kört från Skottorp men känner ingen av de andra tio jägarna.

- Just att det är ett tjejlag lockade hit mig, oftast är man väldigt ensam som tjej, och det är inte alltid man känner sig jättevälkommen. Och det ju kul att öppna vyerna lite och få möjlighet till en annan typ av jakt än den jag har gjort tidigare, säger Emma Hansen, som till skillnad från en del andra i gänget har varit med förr.

ANNONS

Knäredsbon Helena Andersson står bakom initiativet. Förra året anordnade hon en jägarexamenskurs för kvinnor och nu kommer jaktlaget - även det bara för kvinnor. Sex av kvinnorna har gått kursen för henne och har nyss tagit jägarexamen.

Varför startar man ett kvinnligt jaktlag?

- Det är skitsvårt att komma med i ett jaktlag, speciellt som kvinna. Överlag tror jag att män har fler kontakter och lättare kan ta sig in, säger Helena Andersson.

Helena Andersson minns när hon själv tog jägarexamen 1995, då rådde rena stenålderstänket. Jakt var för män.

- "Hur skulle en kvinna kunna dra hem en älg från skogen", hallå liksom! Men det har hänt otroligt mycket sedan dess. Nu har vi kanske fått någon syrlig reaktion på det här men överlag har alla varit väldigt positiva.

Stämningen i gruppen är lättsam, men avvaktande. Bockjakten har nyss börjat men i dag blir det ingen jakt. Jaktledare väljs, liksom den nybildade jaktklubbens styrelse. Inflyttade värmlänningen Linda Hollsten beräknas ha mest erfarenhet och blir vald till ordförande. Nyligen var hon på besök i Värmland och hann berätta allt om det kvinnliga jaktlaget för "gubbarna".

- De blev helt eld och lågor så nu är vi uppbjudna till efterjakt där.

ANNONS

Efter formaliteterna inspekteras jaktmarkerna. 195 hektar har arrenderats utanför Knäred i Egernahult.

- Vi bjöd varken högre eller lägre än något annat lag, men skogsstyrelsen verkade tycka det var kul med ett kvinnligt jaktlag, säger Helena Andersson.

De flesta av kvinnorna har män eller familj som jagar och har varit med på jakt många gånger tidigare.

- Men i går jagade jag själv för första gången. Jag fick inget men det är en otrolig känsla. Det här något helt annat än att bara sitta bredvid, säger Anke Johansson.

ANNONS