Fornminnestäta Laholm kan bli ännu tätare

Snart ändras reglerna - i januari blir år 1850 vägledande för när "forntiden" började. Förutsättningarna vidgas - men det är ännu oklart om det innebär att fornminnestäta Laholm får ännu fler fornminnen i framtiden.

ANNONS
|

Vid årsskiftet uppdateras lagen kring fornminne. Lagtexten kring upprättandet av ett fornminne är i dag luddig men till nästa år skrivs år 1850 in, som ett vägledande årtal för när "forntiden" börjar. I praxis har man tidigare gått på 1700-talet. Någon genomgång av eventuella fornminnen i Laholms kommun blir det dock inte - det finns det inte resurser till.

- Utan det är något som aktualiserat i samband med ärenden som till exempel skogsavverkning, detaljplaneläggning eller anläggande av vindkraftverk, säger Bo Strömberg, antikvarie på länsstyrelsen Halland.

Huruvida det nya regelverket innebär att fler lämningar utnämns till fornminnen i Laholm framöver vill han inte sia om.

ANNONS

- Frågan om alla torplämningar som är byggda kring 1800-talet faller nu inom ramen. Det får man avgöra från fall till fall och vi får utveckla en ny praxis.

Att lagen uppdateras beror delvis på att dess luddighet bidragit till att ett stort antal fornlämningar skadats eller tagits bort, ofta i samband med skogsbruk. Enligt arkivet Fornsök finns det i dag 2110 fornminnen i Laholm - som beräknas vara en väldigt fornminnestät kommun.

ANNONS