Bygglovet rivs upp. Marias camping ville skapa ett 40-tal parkeringsplatser och en aktivitetsyta med boulebanor, beachvolleybollplan och luftkudde. Bild: Henrik Williamsson
Bygglovet rivs upp. Marias camping ville skapa ett 40-tal parkeringsplatser och en aktivitetsyta med boulebanor, beachvolleybollplan och luftkudde. Bild: Henrik Williamsson

Domstol stoppar parkering vid camping

Grannarna fick rätt. Bilparkeringen på ängen behövs inte. Mark- och miljödomstolen river upp bygglovet som kommunen har gett Marias camping.

ANNONS
|

Domen kom under fredagen. Fyra grannar hade överklagat bygglovet. Deras argument gick hem hos rätten. Det finns plats på andra håll att ställa bilen i norra Mellbystrand.

Enligt domen har grannarnas påstående varken ifrågasatts eller motbevisats av kommunen.

Domstolen tycker därför inte att parkeringen tillgodoser ett angeläget gemensamt behov eller ett allmänt intresse. Det var kravet i den lagändring som banade vägen för det bygglovet.

Tvärtom har allmänheten och det rörliga friluftslivet större intresse av att området förblir parkmark än inrättas som parkering, fastslår domstolen.

Marias campings ägare vill inte kommentera domen. Miljö- och byggnadsnämndens ordförande tycker att domstolen och grannarna har fel i sak om p-tillgången.

ANNONS

–Det finns inte plats under högtrycket i juni och juli, när folk har semester. Utan den här biten hade det varit propp till stugor och camping, säger Ove Bengtsson (C).

Han håller dörren öppen för ett överklagande till högre instans.

–Jag undrar om den nya lagskrivningen har prövats i överdomstolen ännu. Jag är inte säker på det. Det här är något vi får kika på.

Gräsparkeringen vid campingen har stöts och blöts i omkring 20 år.

Varje försök till legalisering har hittills stoppats. Den här gången var både miljö- och byggnadsnämnden och länsstyrelsen positiv.

Domen kan överklagas senast 22 september.

Läs tidigare artiklar:

ANNONS