Martin Lönnstam (MED), ledamot i barn- och ungdomsnämnden i Laholms kommun.
Martin Lönnstam (MED), ledamot i barn- och ungdomsnämnden i Laholms kommun. Bild: Jonatan Gernes

”Det handlar om kaffepengar”

Nu lägger Martin Lönnstam (MED), ledamot i barn- och ungdomsnämnden, sig i debatten om skolskjutsen i Skummeslövsstrand för barnen i årskurs 7-9.
– Det är orimligt att barn först ska behöva ta sig fyra kilometer till en busshållplats för att sedan ta bussen till skolan, säger han.

ANNONS
LocationLaholm|
|

Beslutet om den nya fyrakilometersregeln har fått stor uppmärksamhet.

Enligt Martin Lönnstam innebär den indragna skolskjutsen för elever i årskurs 7-9 en besparing för kommunen på cirka 200 000 kronor årligen.

– Det är bara det att det egentligen inte alls innebär en besparing. Om man tittar på kostnaden för kommunen att tappa en elev från en kommunal skola så ligger den på cirka 35 000 kronor per elev. Det innebär att om sex elever eller fler väljer en annan skola än den kommunala så har den indragna skolskjutsen i stället blivit en kostnad för kommunen, säger han.

ANNONS

”Känns absurd”

Martin Lönnstam menar att kommunen lägger mer än 200 000 kronor per år på kaffe till sina medarbetare och att besparingen ”känns absurd”.

– Hela saken rimmar väldigt illa. Om man strikt ska förhålla sig till fyrakilometersregeln så innebär den också att exempelvis elever i Mellbystrand på egen hand skulle ta sig till tågstationen i Laholm för att sedan ta bussen till Lagaholmsskolan. Det känns väldigt märkligt.

Martin Lönnstam tror att allt fler barn i årskurs 7-9 som är bosatta i Skummeslövsstrand kommer att välja att gå högstadiet i Båstad i stället.

– Risken är överhängande och den stora förloraren kommer att bli Laholms kommun.

ANNONS