Camping fick ja till parkering på gräsyta

Miljö- och byggnadsnämnden sade ja till att låta gräsplanen vid Marias camping användas som parkering. En ny lagparagraf bäddade för beslutet.

ANNONS
|

Campingen har i flera omgångar försökt få tillstånd att låta bilar parkera på grönytan, men grannarna har lagt sig emot detta.

Kommunpolitiker har varit positiva till tanken, men det har stupat på föreskrifterna i detaljplanen. Senast 2013 blev det nej.

Saken var uppe i miljö- och byggnadsnämnden i går igen. Nu sade politikerna ja till campingens bygglovsansökan.

Att beslutet - kunde bli tvärtom mot förra gången förklarar nämndens ordförande Ove Bengtsson (C) så här:

- Skillnaden är att vi har fått en uppluckring av lagstiftningen sedan dess. Det är en paragraf som tillkom 2015.

Paragrafen i - plan och bygglagens kapitel 9 heter 31c. Den ger under vissa förutsättningar möjlighet att godkänna en åtgärd som tillgodoser ”ett allmänt intresse”.

ANNONS

- Och vi anser att parkeringen är viktig för allmänheten. Det är inte en parkering bara för campingen. Där är mycket bilar i omlopp under vissa sommarveckor, säger Ove Bengtsson som tillägger att det parkerats mycket på platsen redan i nuläget.

Nämndens beslut betyder inte att det direkt blir fritt fram att ställa bilen på grönytan. Beslutet kan överklagas i tre veckor.

- Det här har aldrig prövats tidigare och något rättsfall att luta oss på finns inte. Men någon viljeinriktning måste man ju ha haft eftersom lagen ändrats, säger Bengtsson.

ANNONS