Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Henrik Williamsson

Bedragare fick kvinna att logga in på bank-id - stal 65 000 kronor

Personen i luren sade att kvinnan skulle få tillbaka pengar från brottsoffermyndigheten, istället lurades hon på 65 000 kronor. Nu varnar polisen.

ANNONS
LocationLaholm|
|

Under tisdagskvällen anmäldes ett bedrägeri sedan en kvinna i 65-årsåldern blivit lurad att logga in på sin bankdosa. Uppringaren sade att de kom från brottsoffenmyndigheten och att de skulle betala tillbaka pengar till kvinnan. Kvinnan gjorde som hon blev tillsagd och loggade in på sitt bank-id. Sedan försvann 65 000 kronor från hennes konto.

På annat håll i kommunen utsattes en 95-årig kvinna för bedrägeriförsök. 95-åringen fick ett samtal från personer som utgav sig att ringa från en fiberinstallatör. Personerna skulle lägga in fiber och behövde titta i kvinnans hus.

Kvinnan visste att fiber lades in på orten för två år sedan och började ana onåd. Hon tog telefonnumret och avslutade sedan samtalet utan att lämna ut några uppgifter.

ANNONS

Kvinnans svärdotter har sedan försökt att ringa upp numret ett flertal gånger men kommer inte fram.

– Här skulle de säkert bestämma en tid då de skulle komma. Jag tror att de skulle vara två som går in, en avleder svärmor och någon går runt i huset, säger kvinnans svärdotter Inger Berg.

Krister Andersson på polisen rekommenderar att motringa om det finns en chans att telefonsamtalet på seriöst.

– Tror man inte det ska man avsluta samtalet snabbt. Ge inte ut några uppgifter och logga inte in på några id-grejer. Får man besök så får man alltid förutsätta att de som kommer identifierar sig, säger han.

Blir man utsatt för bedrägeriförsök tycker Krister Andersson att man bör göra en anmälan på 114 14.

– Annars kommer inte detta till vår kännedom och även om det kanske inte leder någonstans så är det värt att veta vilken omfattning det gäller, säger Krister Andersson.

LÄS MER:Fängelsestraff i bedrägerihärva mot äldre

ANNONS