Pär Connelid och Patrik Anderberg tittar tillsammans på en gammal karta över odlingslandskapet som en gång fanns på platsen. Bild: Thimmy Mård
Pär Connelid och Patrik Anderberg tittar tillsammans på en gammal karta över odlingslandskapet som en gång fanns på platsen. Bild: Thimmy Mård

Arkeologi på agendan vid reservat

Den nationella arkeologidagen anordnades landet runt under söndagen. Detta även vid naturreservatet Rönnö i närheten av Baggabygget.

ANNONS
|

Region Halland och länsstyrelsen i Halland höll tillsammans i dagen vid reservatet där besökarna bland annat bjöds på en tipspromenad och en kulturhistorisk vandring. I reservatet har nyligen 14 nya skyltar med information om kulturhistoriskt intressanta platser i skogen satts upp.

– Vi lyfter att vi har haft ett kulturskyltsprojekt och samtidigt visar vi en grävning som har gjorts i skogen. Skogen här kan man tycka är en stor vildmark, men det finns otroligt stor kulturmiljö, förklarar Jenny Nord, antikvarie hos länsstyrelsen i Halland.

Den som höll i den kulturhistoriska vandringen och visade upp den grävning som han gjort i gammal åkermark på platsen var kulturgeograf och arkeolog Pär Connelid.

ANNONS

– Vi grävde oss ned en meter i matjorden och det första skiktet är från 1100-talet. Då började man på allvar att odla här. Det är betydligt tidigare än man tidigare trott. Namn som slutar på ”bygget” är vanligen från 1500- och 1600-talet, men på 1100-talet var den första odlingen här, berättar han.

En av besökarna var Patrik Anderberg.

– Min far är intresserad så jag hängde med. Sedan har en del av släkten bott här i närheten tidigare och de har ju levt på åkern förmodar jag. Det är intressant. Att det här var från 1100-talet visste jag inte, berättar han.

ANNONS