Glada miner. Thomas Jönsson, Margareta Bengtsson och Stellan Haraldsson gladdes åt att kunna sätta spaden i jorden vid Osbeck.
Glada miner. Thomas Jönsson, Margareta Bengtsson och Stellan Haraldsson gladdes åt att kunna sätta spaden i jorden vid Osbeck.

Äntligen byggstart för Campus Laholm

När första spadtaget till ombyggnaden av Osbecksgymnasiet togs i går, var det ett ord som sammanfattade vad i stort sett alla inblandade kände: äntligen.

ANNONS
|

Ordföranden i Laholmshem, Thomas Jönsson, Peabs regionchef Stellan Haraldsson samt barn- och utvecklingsnämndens ordförande Margareta Bengtsson satte tillsammans spaden i jorden, och grävde ett symboliskt första spadtag. En spade med tre skaft fick symbolisera samarbetet och publiken fick akta sig då gruset sprätte iväg.

Alla tre var glada och lättade över att bygget äntligen kom i gång.

– Jag slutade som ordförande i barn- och utbildningsnämnden 2005, och redan då fanns det långtgående diskussioner om en ombyggnad av Osbecksgymnasiet. Det är jätteskönt att bygget är i gång, men det har tagit alldeles för lång tid, enligt min åsikt, säger Thomas Jönsson.

När ombyggnaden och tillbyggnaden är klar kommer Osbeck att bli centrum för gymnasieskola, vuxenutbildning, studie- och yrkesvägledning, kommunens arbetsmarknadsenhet, sfi samt kulturskolan.

ANNONS

Det ska bli en ny och tydlig entré och eleverna ska få en egen matsal, vilket Osbecksgymnasiets rektor, Ingela Månsson, ser fram emot.

–Jag tror att det kommer att bli jättebra och hoppas att det blir ett lyft för både skolan och kommunen genom att vi får ett större samarbete med näringslivet och samhället i stort. Skolan ska inte vara en isolerad ö.

Ingela Månsson tror inte att det kommer att bli så många störningar i verksamheten under ombyggnadstiden.

–Vi har redan tömt halva skolan och vi har tillfälliga paviljonger som vi kan använda, säger hon.

Margareta Bengtsson hoppas att en ny och modernare skola ska attrahera ungdomarna.

–Jag hoppas att vi får våra egna elever att stanna och kanske även kan locka fler utifrån. Jag tror att det här gagnar hela Laholm, säger hon.

–Jag tror också att det kan bli lättare att fånga upp våra ungdomar genom att vi samla flera olika verksamheter under samma tak. Det blir lättare för dem att veta vart de ska vända sig, säger Thomas Jönsson.

Det nya området ska heta Campus Laholm. Peab sköter byggnationen på uppdrag av Laholmshems dotterbolag Kommunfastigheter i Laholm AB. Projektet beräknas kosta 84,5 miljoner kronor. Första etappen beräknas vara klar i januari 2016 och hela projektet beräknas vara klart år 2017.

ANNONS