Alla vill vara med och bestämma i SD

Sprickan i Laholms tredje största parti består. SD:s gruppledare Ingmar Rundberg försökte, men misslyckades, att ta kontroll över partistyrelsen.

ANNONS
|

Det var inte långt efter valet i höstas som det stod klart att nya kvastar sopar inom Sverigedemokraterna i Laholm.

Gejbert Strömdahl som hade toppat listan inför valet ratades från alla övriga politiska uppdrag.

Ingmar Rundberg, politisk debutant från Skummeslövsstrand, tog i stället kommandot som ny gruppledare och talesperson för SD-politikerna i Laholm.

När partiföreningen i helgen hade årsmöte ville Rundberg ta kontroll även över partistyrelsen och föreslog sig själv som ordförande med Rickard Vesterlund som vice.

Det gick helt emot det förslag som valberedningen hade arbetat fram. I det saknades Rundbergs namn helt. Han hade i och för sig tillfrågats, men tackat nej.

ANNONS

–Han var inte intresserad av att ingå i det förslag som vi hade. Han tyckte inte att det var tillräckligt bra, säger Ronny Ledström i valberedningen.

I höstas var Ingmar Rundberg i högsta grad delaktig i att Gejbert Strömdahl manövrerades ut.

Men nu ville valberedningen ta tillbaka Gejbert Strömdahl in från kylan och föreslog honom som vice ordförande. Thomas Lövenbo föreslogs som ordförande.

Varför Ingmar Rundberg inte ville ingå i den styrelsen håller han för sig själv.

– Våra årsmöten är inga publika tillställningar, utan inre angelägenheter som jag inte kommenterar i media, säger han.

Rickard Vesterlund, som har varit partiordförande i tre år, vill inte heller prata om sin sorti.

–Det har du inte med att göra, säger han.

Både Lövenbo och Strömdahl kritiserade i höstas den nye gruppledaren Rundberg, bland annat efter kommunfullmäktiges budgetmöte där de ansåg sig ha belagts med munkavel.

När Laholms SD-medlemmar på årsmötet i söndags fick rösta mellan de två ledningsalternativen – Lövenbo/Strömdahl mot Rundberg/Vesterlund – blev det jämnt.

–De var två blanka röster och sedan blev siffrorna 12–10 till oss, säger Thomas Lövenbo, som är glad över medlemmarnas förtroende.

Men fajten gjorde knappast att gapet mellan de två falangerna ser ut att minska.

ANNONS

Delar du bilden av att det finns två motstående läger i partiet?

–Det kan uppfattas så. Det finns meningsskiljaktigheter i en del frågor. Men jag tror inte att det är något som inte går att överbrygga, säger Thomas Lövenbo.

Hur ska du som ordförande arbeta för att ni ska komma överens?

–Jag ska försöka staka ut en väg så att det kan bli något fungerande. Vi sträckte ut en hand till Ingmar Rundberg redan på årsmötet och erbjöd honom att delta i styrelsearbetet, men han avböjde, säger Thomas Lövenbo.

Om oenigheterna mellan partistyrelsens ledning och den politiska ledningen får några konsekvenser för SD-politiken återstår att se. Rundberg ser inget samband.

– Partiföreningens styrelse och den parlamentariska gruppen är två skilda verksamheter, säger Ingmar Rundberg.

ANNONS