50 ton last kördes över liten vattenfåra

Den lilla bron över till kraftverket tål 25 ton. Men bara lasten i sig väger runt 30 ton, lägg sedan till en stor lastbil för transporten. Fyra transformatorer fick därför köras över en spillvattenfåra i Lagan i måndags.

ANNONS
|

Transformatorerna, som omvandlar spänning - ström- till olika voltvärden, har transporterats från Verona i Italien. Men de kunde inte köras den vanliga vägen in på kraftverkets område i Knäred eftersom bron över tål 25 ton. Hela ekipaget väger in på cirka 50 ton.

I stället fick lastbilarna köra bakvägen in. Vattenreservoarerna runt Lagan sänktes så en fåra i vattnet blev en passage över. Men först fick man lasta om transformatorn till ett specialfordon som är i exakt rätt höjd för att inte bli ostabil eller slå i uppförsbacken i slutet av fåran.

– Ju lägre fordonet är, desto stabilare blir det. Men är det för lågt, som den andra lastbilen var, så slår fören i uppförsbacken, säger Håkan Nilsson, chef för affärsområdet elnät på Södra Hallands kraft.

ANNONS

Mottagningsstationenför Hishult, Knäred och Mästocka ligger i dag i Majenfors. Januari 2017 förväntas stationen i Knäred vara klar för att kunna ta över.

Södra Hallands kraft har under sex år byggt om eller renoverat tre av sina mottagningsstationer. Stationen i Knäred är företagets minsta med 3 500 hushåll. Men med en räkning på 35 miljoner kronor är det ändå den som har kostat mest.

– Det blir driftmässigt billigare att ha en anläggning i Knäred än i Majenfors, säger Håkan Nilsson.

ANNONS