Turkiske advokaten tror på åtal i fallet Jeanette Bengtsson

Det har snart gått åtta månader sedan 33-åriga Jeanette Bengtsson blev ännu ett offer för skönhetsturismen i Turkiet. Hemma i Kinnared och Halmstad hoppas familjen fortfarande på att någon ska ställas till svars för hennes död och den turkiske advokaten Hasan Gürbüz är nu optimistisk.
– Jag tror att det kommer att väckas åtal, säger han till HP.

ANNONS
|

Hallandsposten har i flera artiklar berättat om Jeanette Bengtsson, som hittades död på sitt hotellrum efter att under natten ha genomgått en omfattande skönhetsoperation (bröstförstoring, fettsugning och rumpförstoring) på ett privat sjukhus i Istanbul.

Jeanette hade blivit lovad två dygns eftervård på sjukhuset, men skickades tillbaka till hotellet bara några timmar efter att hon vaknat upp. Exakt vad hon dog av är ännu inte offentliggjort, men Halmstadläkaren Fredrik Gewalli, docent i plastikkirurgi, har beskrivit det trauma som en kropp utsätts för när den opereras på flera ställen samtidigt och såg det som ”alarmerande” att Jeanette skrivits ut så snabbt.

ANNONS

Medvetna om bristerna

I samband med att HP besökte Istanbul, för att söka svar på de många frågor som fanns kring Jeanettes död, visade det sig att den åklagare som fått hand om fallet inte ens hade begärt in Jeanettes journal från sjukhuset och inte heller varit i kontakt med Estherian Clinic, som sålt in och förmedlat operationerna.

Det framgick också att turkiska myndigheter var medvetna om att det fanns brister i systemet kring den så kallade hälsoturismen i Turkiet. Att utländska patienter ibland togs emot utan att registreras eller journalföras och att förmedlare, sjukhus och läkare tjänade svarta pengar genom att kräva kontant betalning. Även Jeanette fick betala sitt operationspaket med kontanter.

En snårig process

Jeanettes pappa, Håkan Bengtsson, bestämde sig tidigt för att försöka förhindra att fler kvinnor dör i Turkiet och har gett den turkiske advokaten Hasan Gürbüz i uppdrag att driva på rättsprocessen kring Jeanettes död. Advokaten berättar nu att turerna hittills har varit många och snåriga.

– Det började ju med att det var problem med åklagarens engagemang. Efter att ni varit i Istanbul så lämnade jag in flera ansökningar till Åklagarmyndigheten om att de skulle begära in alla nödvändiga handlingar från sjukhuset. Det behövs ju för att kunna fastställa dödsorsaken och avgöra om en läkare gjort något misstag eller om det är sjukhuset som har agerat felaktigt, säger Hasan Gürbüz.

ANNONS

Ny åklagare tar över

Han fortsätter:

– I slutet av april beslutade kammaråklagaren att flytta ärendet till det distrikt som sjukhuset ligger i och en ny åklagare fick hand om ärendet. Jag har varit i kontakt med honom och upplever att han kommer att ta tag i det här. Han har redan begärt in underlag från sjukhuset, berättar Hasan Gürbüz.

Vid HP:s besök i Istanbul intervjuades också ordföranden i Istanbuls medicinalstyrelse (Istanbul Medical Board), som både är ett läkarförbund och en patientnämnd. Ordförande Nergis Erdoğan lovade då att ta sig an Jeanettes ärende och Hasan Gürbüz säger att hon hållit sitt löfte.

– Jag lämnade också in en formell anmälan till Medicinalstyrelsen, men dessvärre har de hundratals ärenden på sitt bord och Jeanettes ärende står i kö. Jag har kontaktat Nergis Erdoğan och hon har lovat att se vad hon kan göra för att skynda på processen.

Hälsoministeriet agerar

HP besökte även den turkiska tidningen Yeni Safak, som därefter publicerade en artikel om det som hänt Jeanette. Det fick flera andra nationella tidningar, tv- och radiokanaler att följa efter och en av dem konstaterade att ”Denna tragiska händelse visar än en gång att seriösa regler bör införas inom hälsoturismsektorn när det gäller öppenhet, säkerhet och ansvar”.

ANNONS

Hasan Gürbüz berättar att uppmärksamheten i media fick effekt. Bland annat blev han kontaktad av det turkiska hälsoministeriet, som ville veta vilket sjukhus som opererat Jeanette.

– Sjukhusets namn nämndes inte i turkisk media, men jag har nu fått veta att hälsoministeriet sagt upp sitt avtal med Atlas Üniversitesi Medicine Hospital. Det är ett glädjande besked att sjukhusets agerande har fått följder. Hälsoministeriet kommer också att göra en egen utredning kring Jeanettes död, säger Hasan.

Turkisk media intresserad

Faktum är att ingen läkare eller sjukhus tidigare ställts till svars för de dödsfall som förekommit i samband med skönhetsoperationer i Turkiet. Hasan säger att turkisk media därför är väldigt intresserad av att följa Jeanettes fall.

– De kontaktar mig regelbundet och vill ha en uppdatering. Skulle det bli en rättegång tror jag man kan räkna med en rätt stor mediebevakning, säger han.

Tror på ett åtal

Vad tror du kommer att hända nu? Kommer det att väckas åtal mot de inblandade läkarna eller sjukhuset?

– Ja, jag tror att det kommer att väckas åtal. Men först måste underlaget från sjukhuset samlas in och dödsorsaken fastställas. Om det då kommer fram att läkare begått misstag eller sjukhuset agerat felaktigt så kommer åklagaren att väcka åtal. Min gissning är att det kommer att ske i oktober och att det blir en rättegång tidigt nästa år, säger Hasan Gürbüz.

ANNONS

Med tanke på att det nu har gått åtta månader sedan Jeanette dog, finns det inte en risk att sjukhuset hunnit göra efterhandskonstruktioner eller fabricera en journal?

– Om de försöker fuska så skapar de bara ännu större problem för sig själva. Jag är säker på att sanningen kommer att komma fram, säger Hasan.

Har inte tappat hoppet

Jeanettes pappa säger att inte heller han har förlorat hoppet om den rättsliga processen i Turkiet.

– Att det tar tid är egentligen oväsentligt. Det är bättre att det tar tid, så att det blir riktigt grundligt gjort. Och under tiden så får sjukhuset och Estherian Clinic svettas, säger Håkan Bengtsson.

Sorgen efter Jeanette har tagit hårt på hans hälsa, men om det skulle bli en rättegång vill han vara på plats i Istanbul.

– Det skulle bli ett avslut för mig och det skulle ge Jeanettes blod ett ansikte. Jag tänker ju på det här varenda dag. Och jag frågar mig själv varför jag inte engagerade mig redan när den första svenskan, Anna Wallentin, dog 2020. Då hade Jeanette kanske levt idag. Samtidigt har jag googlat och googlat efter nya dödsfall i Turkiet och inte kunnat hitta några de senaste 4-5 månaderna. Kan det var så att klinikerna börjat skärpa sig, att uppmärksamheten kring Jeanette redan gjort skillnad? säger han.

ANNONS

Hoppas på en förändring

Håkans förhoppning är processen ska sluta med att någon ställs till svars för Jeanettes död. Men framför allt hoppas han på en genomgripande förändring av systemet kring skönhetsturismen i Turkiet.

– Som det är nu så vet de ju inte ens vilka som åker dit. En bra början skulle vara att kräva att patienterna registreras i det turkiska sjukvårdssystemet. Då skulle inte heller klinikerna kunna ta betalt svart. Det borde också införas krav på att de som utför ingreppen blir betalningsansvariga för eventuell eftervård i hemlandet. Men framför allt handlar det ju om att få till en ansvarskänsla. Att man ser patienterna som människor, inte bara som en möjlighet att tjäna pengar, säger han.

Läs tidigare artiklar om Jeanette Bengtsson död efter skönhetsoperationen i Turkiet

ANNONS