Turkiska kliniken säljer in operationen som riskfri till HP:s reporter

När HP:s reporter vill förstora bröst och rumpa på Estherian clinic i Turkiet – samma behandling som föregick Jeanette Bengtssons död – säljs behandlingen in som riskfri. Och något dödsfall har klinikens "medicinske rådgivare" aldrig hör talas om.

ANNONS
|

Den omfattande skönhetsoperationen, utförd bara timmar före Jeanette Bengtssons död i Turkiet, beskrivs som ett ”väldigt trauma” som kan ge livsfarliga komplikationer, enligt expertisen. Men när jag som HP:s reporter utger mig för att vara en potentiell kund och kontaktar kliniken för att boka samma operationer som Jeanettes säljs de in som ”98 procent säkert”.

En man som presenterar sig med titeln ”medicinsk rådgivare” ringer upp från den turkiska kliniken. Jag har bett om en konsultation genom ett videosamtal.

– Det är hundra procent möjligt för dig att göra BBL (rumpförstoring genom att flytta fett) och bröstförstoring, säger han.

ANNONS

Den enda informationen han fått inför samtalet är min längd, vikt, ålder och att jag är fullt frisk. Jag har inte skickat några bilder på mig själv men fått svara på frågorna om jag anser mig ha elastisk hud och svullen mage. Om jag vill boka och genomföra operationen görs en medicinsk utvärdering på plats i Turkiet, dagen innan eller samma dag som operationen.

”98 procent säker”

När rådgivaren förklarar operationerna för mig nämner han först inga risker eller möjliga komplikationer. Jag frågar om det innebär några ökade risker att göra flera operationer samtidigt. Han svarar tvärsäkert nej och förklarar att det finns många patienter som gör fler operationer än så åt gången.

– Det är ingen risk alls eftersom de inte påverkar varandra, säger han.

Rådgivaren menar att kombinationen av Brazilian butt lift, BBL, och bröstförstoring är 98 procent säkert. De andra två procenten handlar i så fall om patienter som har problem sedan innan operationen, lägger han till.

Men det kan finnas risker även om allt går perfekt?

– Det är bara en plastikoperation. Man flyttar fettet från kroppen, det kommer inte orsaka något, säger han.

I nästa mening jämför han BBL med att göra en hårtransplantation.

– Om du är 100 procent frisk kommer du inte ha några problem, lovar han.

ANNONS

Experten slår hål på argumenten

Flera uppgifter som den ”medicinska rådgivaren” lämnar stämmer inte överens med hur kliniken hanterade Jeanette. Han berättar att patienter får stanna i ett till två dygn efter operationen, men i Jeanettes fall fick hon lämna redan efter några timmar. Han försäkrar också mig om att kliniken har ansvar för mig under hela vistelsen i Turkiet. Om det uppstår någon komplikation efter man skrivits ut, men fortfarande är kvar i Istanbul, körs man omedelbart tillbaka till kliniken. Jeanette dog i sitt hotellrum bara timmar efter operationen.

I en tidigare artikel i HP förklarar Fredrik Gewalli, docent i plastikkirurgi, att ingreppen inte är riskfria. Just BBL kan vara farligt då man riskerar att skada något av de många blodkärlen i rumpan och då får in fett i blodbanan, vilket kan vara livsfarligt.

– Det innebär ju ett väldigt trauma för kroppen, som måste följas av en professionell övervakning av legitimerad personal, säger han.

LÄS MER:Experten: ”Alarmerande att Jeanette skrevs ut så snabbt”

Förnekar att patient dött

Innan jag avslutar videosamtalet med den ”medicinska rådgivaren” frågar jag om det någonsin hänt att någon patient på kliniken dött efter en operation. Det förnekar han helt och hållet.

– Om en patient dör på en klinik här i Turkiet kan den stängas. Det görs utredningar. Antingen stängs kliniken eller så döms läkaren som gjorde operationen till fängelse. 100 procent, svarar han.

ANNONS

Jag säger igen att jag vet att en svensk kvinna som bokat sin operation genom Estherian clinic dött efter operationen och att det är en stor nyhet i Sverige.

– Det har aldrig hänt. Om det skulle ha hänt skulle jag åtminstone veta om det, svarar han.

Det är uppenbart att Estherian Clinic inte tagit lärdom av Jeanette Bengtsson död. Men hur ser de ansvariga i Turkiet på den växande skönhetsturismen? Är myndigheterna medvetna om att det finns oseriösa aktörer och att kvinnor dör efter ingreppen? Vad säger de seriösa läkarna? Och diskuteras frågan i turkisk media?

Nästa del: Vrede i Turkiet efter Jeanettes död: ”De ansvariga läkarna ska straffas”

Läs tidigare delar i granskningen här!

ANNONS