Kommunens stabschef Therése Reuter berättar om hur coronaåret 2020 varit i Hylte kommun, utifrån sitt perspektiv.
Kommunens stabschef Therése Reuter berättar om hur coronaåret 2020 varit i Hylte kommun, utifrån sitt perspektiv. Bild: Isabel Bark

Stabschefen: ”I fikarummet kallas jag kommunens egen Anders Tegnell”

Hylte kommuns stabschef Therése Reuter kan blicka tillbaka på det mest hektiska året i sitt yrkesliv. 2020 blev året då hon fick det övergripande ansvaret för hur kommunen hanterar coronaviruset.
– I fikarummet kallas jag kommunens egen Anders Tegnell.

ANNONS
LocationHyltebruk|
|

Vi träffas med ett plexiglas mellan oss när Therése Reuter börjar berätta om sitt 2020. Året som inte liknar något annat. Ord som coronaanpassning, stabsläge och pandemiplan har dykt upp flitigare än någonsin förr.

– Redan i våras förstod vi att det skulle bli ett intensivt år som skulle påverka oss alla på många sätt, men ingen var förberedd på att coronapandemin skulle bli så omfattande, säger Therése Reuter.

Just pandemiplan var något som skrevs under svininfluensan, men har uppdaterats för att passa in i denna nya pandemi.

– Vi har i vårt analysarbete även lagt upp ett ”worst case-scenario” där vi har räknat med ett personalbortfall på 40 procent. Vi har frågat oss vilka delar som måste fungera, hur vi kan säkerställa att vi har personal och hur vi kan upprätthålla lagstadgade verksamheter?

ANNONS

Sommaren blev en andningspaus

Sedan i våras har kommunens fokus flyttats från att främst handla om att skydda de äldre invånarna från smitta till ett större samhällsperspektiv och att svara på allmänhetens frågor.

Vi har i vårt analysarbete även lagt upp ett ”worst case-scenario” där vi har räknat med ett personalbortfall på 40 procent.

– Sommaren blev en andningspaus, men man vågade inte slappna av för mycket. Framåt hösten dök nya frågor upp och vi har på många sätt arbetat för att förebygga smittspridningen i samhället och nå ut med information både till kommunens anställda och till allmänheten.

Hur Hylte kommun kan anpassa arbetslivet för sina anställda är en av de frågor som ligger på Therése Reuters bord.

– Vi har tittat på hur vi håller avstånd och hygienrutiner i våra lokaler, vi har även arbetat för att möjliggöra digitalt arbete för våra medarbetare.

”Det blir mycket prat om corona”

”Före corona” jobbade Therése Reuter som informationssäkerhetssamordnare.

– Förmodligen kommunens längsta titel, säger Therése med ett leende.

I den rollen samordnar hon arbetet med att skydda information i alla kommunens verksamheter. Men nu är hennes största fokus på stabschefsrollen och hon förväntas hålla sig uppdaterad om allt som rör coronaviruset och dess påverkan på Hylte kommun.

– Omvärldsbevakning är viktigt för att jag snabbt ska kunna agera. Mitt nätverk har blivit mycket större och det är klart att det blir mycket prat om corona. En del skojar i fikarummet och kallar mig för kommunens egen Anders Tegnell.

ANNONS
”Nu när vaccineringarna snart drar igång känns det som att vi går mot ljusare tider”, säger Hylte kommuns stabschef Therése Reuter.
”Nu när vaccineringarna snart drar igång känns det som att vi går mot ljusare tider”, säger Hylte kommuns stabschef Therése Reuter. Bild: Isabel Bark

Men allt ansvar ligger inte på Theréses axlar. Kommunstaben består av 20 medlemmar och kommunchefen driver krisledningsarbetet. Medlemmarna representerar olika verksamheter och har visat att de kan stötta varandra.

– Organisationen har verkligen visat en anpassningsförmåga och samverkan har varit otroligt stor under året. I dagsläget jobbar flertalet av tjänstemännen på kommunhuset hemifrån och det fungerar bättre än vad vi kanske vågade hoppas.

Det jag bär med mig från 2020 är folks anpassningsförmåga, vikten av kommunikation och omtanken om varandra.

Den 12 mars gick Hylte kommun in i stabsläge och har inte gått ner i nivå sedan dess. Staben har gått från att ha möten varje dag till att träffas digitalt ungefär var fjortonde dag. Men ändå vågar Therése inte pusta riktigt än.

– Situationen har förändrats sedan i våras. Då var det väldigt intensivt och vi slogs mot en fiende som vi inte visste något om. Nu är det mer kontrollerat och vi har en bättre beredskap i organisationen, även om antalet smittade i hela samhället har ökat rejält.

Kommunerna ska arbeta i samma riktning

Tillsammans med ställföreträdande stabschefen Mikael Andersson, som också är insatsledare på räddningstjänsten, får Therése uppdrag från krisledningsgruppen. Det är ofta kommunikationsinsatser gentemot kommunanställda och allmänheten, men även att uppdatera rutiner eller ha kontakt med skolor - och ibland se till att det beställs mer handsprit och skyddsutrustning.

ANNONS

– Just nu håller vi på med en informationskampanj tillsammans med och för ungdomar, för att de ska känna sig mer delaktiga i situationen vi lever i.

Genom samverkan med länsstyrelsen har Hylte kunnat följa läget i regionen och i de andra halländska kommunerna. Det är också ett sätt att se till att kommunerna arbetar i samma riktning.

Vilken har varit den största utmaningen i din roll som stabschef?

– Att bemöta folks oro och nå ut till personer på olika sätt.

Och den viktigaste lärdomen?

– Det jag bär med mig från 2020 är folks anpassningsförmåga, vikten av kommunikation och omtanken om varandra. Det här året har varit en jättestor omställning. Nu när vaccineringarna snart drar igång känns det som att vi går mot ljusare tider.

LÄS ÄVEN:

ANNONS