Skolpolitikernas plan: Gör om Elias Fries till en F–3-skola

Om några år kan Elias Fries skola vara en renodlad lågstadieskola medan Kråkbergsskolan blir endast mellanstadium. Upplägget ska öka likvärdigheten bland elever och minska segregationen i Hyltebruk.
Samtidigt visar en utredning att många barn och föräldrar är negativt inställda till förändringen.

ANNONS

I veckan la skolpolitikerna fram ett första skarpt förslag om att förändra skolorganisationen för grundskolorna F–6 i Hyltebruks tätort. Frågan har tidigare lyfts av Centerpartiet.

Barn- och ungdomsnämnden vill att Elias Fries skola enbart ska ha årskurserna F–3 och Kråkbergsskolan 4–6. I dag har båda skolorna F–6.

– De flesta är överens om att detta ska göras, även om processen har gått lite snabbt. Vi landade i det här beslutet för att skolan ska bli mer likvärdig för barnen i Hyltebruks tätort, säger nämndens ordförande Leif Smith (S).

Till grund för beslutet ligger en utredning som har pågått sedan 2023. Syftet med organisationsförändringen är att skapa en mer likvärdig grundskola för eleverna, förbättra måluppfyllelsen och öka behörigheten bland personalen.

ANNONS

– Alla elever får gå på båda skolorna i Hyltebruk. Förhoppningsvis kan vi höja elevernas resultat. Jag hoppas att det även ger ett uppsving åt fritidsverksamheterna och att äldre barn stannar kvar på fritids längre, säger Ulf Nilsson, barn- och ungdomschef i Hylte kommun.

”Vissa är starkt negativa”

En annan tanke är att motverka segregation mellan olika bostadsområden i Hyltebruk.

– Det kommer vi helt ifrån om alla elever går på båda skolorna, så det är också en likvärdighetsfråga.

Det nya upplägget skulle innebära ett extra skolbyte för eleverna. Efter årskurs 3 skulle de behöva byta från Elias Fries till Kråkbergsskolan.

– Det är alltid utmaningar med övergångar och vi behöver jobba för att dessa ska bli så smidiga som möjligt. Elever kan känna en oro för övergången mellan årskurs 3 och 4.

En del av kommunens utredning har varit att hålla en dialog med personal, elever och deras föräldrar. Av dialogen framgår bland annat:

”Många uttrycker att de inte tycker det är bra, och vissa är starkt negativa och vill inte byta skola. Flera elever nämner att de inte gillar förändringen”.

Oro bland föräldrar

I enkäter som gjordes med barn och föräldrar är många negativt inställda till frågan om att ändra stadieindelningen på de båda skolorna. Hälften av föräldrarna och 35 procent av barnen väljer det yttersta svarsalternativet ”inte alls bra”.

ANNONS

”Sammanfattningsvis är det många som inte ser några fördelar med förändringen”, står det i sammanställningen.

– Det var både plus och minus och det är precis så det ska vara, kommenterar Ulf Nilsson.

Föräldrars oro handlar till exempel om att klasserna kommer att bli större, att syskon splittras och hamnar på olika skolor, att barnens skolväg blir längre, att behovet av skolskjuts eller biltransport ökar.

Bland de positiva synpunkterna nämner elever att de skulle trivas med att gå på en skola med mer jämnåriga kamrater och att det skulle leda till en ökad trygghet.

Några föräldrar tror att en åldersbaserad uppdelning kan leda till en lugnare miljö och underlätta för lärarna eftersom de kan fokusera på ett mindre åldersspann.

Tidigast läsåret 2026/2027

Skolinspektionen har tidigare riktat kritik mot att Elias Fries elever undervisas i för många ämnen utanför den egna skolenheten. De har behövt åka buss till lektioner i slöjd, idrott, hemkunskap och moderna språk och det har lett till långa skoldagar.

Det nya upplägget skulle, enligt Ulf Nilsson, förbättra situationen eftersom alla mellanstadieelever skulle gå på Kråkbergsskolan med närhet till dessa ämneslokaler.

Tidsplanen för den nya stadieindelningen styrs av hur det går med planerna på en ny idrottshall och matsal vid Elias Fries.

ANNONS

– Den nya stadieindelningen kan möjligtvis sättas i verket vid läsårsstarten 2026/2027 eller 2027/2028, säger Ulf Nilsson.

Barn- och ungdomsnämndens förslag går nu vidare till kommunstyrelsen. Därefter fattar kommunfullmäktige det slutgiltiga beslutet, troligen vid sitt möte den 19 november.

LÄS MER:C-förslaget: Åldersindela Elias Fries och Kråkbergsskolan

LÄS MER:20 miljoner kronor satsas på att renovera Elias Fries skola

LÄS MER:Lista: Så många går på Hyltes kommunala skolor

LÄS MER:Kritik från Skolinspektionen riktas mot en skola i Hylte

LÄS MER:Hyltes skolchef läxade upp Skolinspektionen: ”De bad om ursäkt”

LÄS MER:Idrottshall vid Elias Fries skola kan komma att bli verklighet

ANNONS