Forskare. Linnea Rosengren är rektor för enheten för nyanlända i Hylte, men till höst börjar hon även forska.
Forskare. Linnea Rosengren är rektor för enheten för nyanlända i Hylte, men till höst börjar hon även forska.

Rektor forskar om rektorers ledarskap

Rektor Linnéa Rosengren har blivit doktorand. Nu ska hon börja forska om rektorers pedagogiska ledarskap. Det kommer betyda mycket för Hyltes vetenskapliga satsning inom förskola och skola.

ANNONS
|

Linnéa Rosengren är rektor för enheten för nyanlända i Hylte kommun. Nyligen fick hon ett oväntat besked. Hon hade antagits som doktorand till forskarskolan i utbildningsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Jag blev väldigt överraskad och glad, eftersom det är så pass hård konkurrens om platserna tänkte jag att chansen var liten, säger Linnéa Rosengren.

Av 83 sökande blev hon en av de nio som togs ut. Det innebär att hon under fyra års tid har en anställning som forskare på halvtid på Göteborgs universitet och en halvtid som rektor för enheten för nyanlända i kommunen. Linnea Rosengren har även tidigare hela tiden studerat vid sidan av när hon jobbat.

ANNONS

–  Jag har alltid haft en stark drivkraft att utvecklas och lära mig mer om mitt arbete, säger Linnéa Rosengren.

Hennes forskning ligger i linje med den satsning som Hylte kommun nu gör på skolutveckling med vetenskaplig grund. Personalen inom skola och förskola har börjat arbeta i forskningscirklar kring barnens lärande och den egna undervisningen. Satsningen har en nära koppling till universiteten och dess kunskap.

Linneas Rosengrens avhandling kommer att handla om rektorers pedagogiska ledarskap och deras påverkan på skolutveckling. Hennes studier och forskning kommer att genomföras bland rektorer i Hylte kommun. Hon kommer att fortsätta arbeta med inkluderingen av nyanlända och studera hur man organiserar sig för att ta mot barn och ger dem en bra utbildning.

– De nyanlända barnen och deras familjer stannar ju här så det är oerhört viktigt att ge dem en bra start och möjlighet till utbildning, säger Linnéa Rosengren, som hoppas att hennes studier ska bli till nytta också för andra kommuner än Hylte.

Hon ser fram emot att börja på sin forskarutbildning i höst.

– Det ska bli mycket spännande att få träffa min handledare, men även de andra åtta som antagits till utbildningen.

ANNONS
ANNONS