På Kroksjöns skogsretreat blandas glamping med vildmark

Skogsdoft, sjöglitter och trädens sus. När både kropp och själ behöver semester erbjuder Kroksjöns skogsretreat i Unnaryd, Hylte, välkommen vila. Med flytande bastu och lyxiga tält blir livet mitt i naturen bekvämt – även om den inre grottmänniskan får sig en utmaning när maten lagas över öppen eld. Pricken över i:et är Ö-sviten, dit gästerna tar sig med roddbåt.

ANNONS
|

– När man checkar in på skogsretreaten säger man hej då till världen utanför, säger Andrea Wittmar, som driver retreaten tillsammans med sin sambo, Kristoffer Kabell.

Vi slår oss ner på altanen utanför ett av de lyxiga tälten. Doften av sommarvarm skog blandas med den lätta lukten av rök, som dröjer sig kvar från nattens lägereld. Kroksjön blänker mellan träden och speglar grönskan med en lätt skälvning. Några steg bort ligger tältets privata brygga, där gästerna kan ta sig ett dopp eller ligga och sola.

– Vi har döpt den här oasen till Skogsudden, berättar Andrea och öppnar tältduken.

ANNONS

Kamin i tälten

Rummet domineras av sängen, som är bäddad med flera kuddar och filtar. Här kan man ligga och titta ut över sjön. Vid ena tältväggen finns en kamin, både för myset och för att hålla fukten borta. En avbarkad trädstam håller upp tältduken i mitten och skapar ståhöjd.

– En bit bort här på Skogsudden finns ett annat tält som rymmer fyra personer. Det passar bra för familjer, men det är också vanligt att kompisgäng hyr båda de här tälten för att ha nära till varandra, säger Andrea.

Bild: Anders Andersson

Det mest avskilda glampingtältet på retreaten är Trädkronan. Det ligger på en höjd, omgivet av bokträd.

– Det här är nog min personliga favorit. Här kommer man undan från allt, säger Andrea.

Med vana rörelser lossar hon roddbåten som ligger förtöjd vid strandkanten. Årtagen splittrar vattenytans spegel när vi glider ut över sjön, på väg mot tältet som kallas Ö-sviten.

– Här är man också väldigt privat, säger Andrea och kliver i land på öns lilla brygga. Blåbärsriset kantar stigen och mellan två träd gungar en hängmatta i den lätta brisen.

– Ö-sviten är särskilt populär bland par, inte minst om det är något som ska firas, säger Andrea och släpper ut en humla som har förirrat sig in i tältet.

ANNONS

Flytande bastu

På väg mot land igen gör vi ett stopp vid den flytande, vedeldade bastun. Andrea har med sig ett fång grönskande kvistar, som hon ställer i en kruka.

– Visst är här rofyllt, säger hon, när vi sjunker ner på den varma badbryggan och vänder ansiktena mot solen.

Bild: Anders Andersson

Vågorna skvalpar lätt mot bastuflottens och Andrea berättar historien om hur hon, en Uppsalatjej med längtan efter ett liv i samklang med naturen, träffar en kille, Kristoffer Kabell från Unnarydstrakten, som bär på samma dröm. De förenas också i sitt musikintresse – och tillsammans med goda vänner köper de gården som den här skogen tillhör.

– De första åren bodde vi tillsammans allihop i ett kollektiv. Men i takt med att vi alla blev föräldrar byggde vi egna hus på gården. Verksamheten med skogsretreaten och festivalen Into the Woods är det jag och Kristoffer som driver, men gårdslivet, med odlingar och höns hjälps vi åt med allihop. Det är fantastiskt att ha möjligheten att leva så här, säger Andrea.

Hon förklarar att Unnarydsbygden sjuder av kulturliv och entreprenörsanda.

– Här är det fortfarande möjligt att leva som kulturarbetare eller bo så att man kan odla sin egen mat, eftersom husen är relativt billiga. Man klarar sig helt enkelt längre på en lägre inkomst. Vi som valt att leva så här hjälper också varandra och ställer upp när det behövs.

ANNONS

Utmanande att tända eld

Skogsretreaten föddes 2020, mitt under pandemin. Det var en bra tid att satsa, enligt Andrea, eftersom folk semestrade på hemmaplan och gärna ville ut i naturen.

– I dag har vi även många gäster från Danmark och Holland. I det stora uteköket, som är retreatens hjärta, möts ofta gästerna och småpratar eller hjälper varandra att göra upp eld. Det brukar bli en skön stämning.

Uteköket är stort, med både bardisk och gott om sittplatser. Här finns till och med ett solcellsdrivet kylskåp. Allt skyddas från sol och regn av ett tälttak.

Bild: Anders Andersson

– Vi vill att det ska vara lyxigt, men ändå enkelt. Man ska kunna koppla av och njuta av att befinna sig mitt i naturen, men ändå snudda vid det obekväma och gå en aning utanför sin comfort zone. Att hugga ved och göra upp eld för att kunna laga sin mat är ofta en sådan grej, säger Andrea.

När vi sitter vid elden i skogsnatten händer det något med oss.

Hennes och Kristoffers mål är att ett besök vid skogsretreaten ska kännas som ”att komma hem”.

– Och då menar vi inte hem till sig själv eller en kompis. Det handlar om att vi är en del av naturen och att den är en del av oss. När vi sitter vid elden i skogsnatten eller känner mossan under våra fötter händer det något med oss. Det är den känslan av att komma hem vi hoppas få väcka.

ANNONS

Andrea Wittmar

Ålder: 35 år.

Familj: ”Sambon Kristoffer och dottern Vega 3 år, som just hunnit få ett litet syskon.”

Bor: ”På gården Åbygget utanför Unnaryd, i Hylte kommun.”

Yrke: ”Projektledare, kreatör och konceptutvecklare i egna företaget Forest Tribe Ab.”

Bästa stunden på dagen: ”Just nu frukost i solen på farstutrappan tillsammans med min familj.”

Drömmer om att förverkliga: ”Att göra om gårdens fallfärdiga lada till handelsträdgård med kafé och inredningsbutik.”

Tre utflyktstips från Andrea Wittmar:

• ”Varberg – så fin och mysig stad, som har allt; massor av bra restauranger, fina parker, kultur, spa, kallbadhus och sandstrand mitt i stan.”

• ”Havet – alltid värt ett besök, men framför allt roligt när det blåser åt rätt håll och man kan vågsurfa!”

• ”Antikt och unikt i Getinge – en välsorterad antikhandel med massor av fina ting och till bra priser. Ett stort plus för charmiga ägaren som bjuder på bra historier, fransk retromusik och härlig stämning.”

ANNONS