Linnea Petersson har nyligen valts in i styrelsen för Lingonställen i Västra Småland. Hon är även ordförande i Företagarna i Hylte och delägare till Butik Paletti.
Linnea Petersson har nyligen valts in i styrelsen för Lingonställen i Västra Småland. Hon är även ordförande i Företagarna i Hylte och delägare till Butik Paletti. Bild: Jerry Carlsson/arkiv

Nu ska det bli lättare att hitta landsbygdens alla lingonställen

Gårdsbutiker, möbelmuseum, loppisar, kaféer och bagerier på landsbygden. Över 80 aktörer ingår i nätverket Lingonställen i Västra Småland, som nu ersätter Turista Hemma i Hylte. Många av platserna går att nå med hjälp av en cykel.

ANNONS
LocationHylte|
|

Arrangemanget Turista Hemma i Hylte utgår från och med i år eftersom kommunens turismverksamhet Visit Hylte i stället har gått med i det ideella nätverket Lingonställen i Västra Småland.

– Det är ett häftigt samarbetsprojekt som har cirka 80 medlemmar. Än så länge är det ganska nytt i Hylte. Vi vill såklart välkomna fler små verksamheter och medlemmar från Hylte, säger Linnea Petersson, som nyligen valts in i nätverkets styrelse. Hon är även ordförande i Företagarna i Hylte och delägare till Butik Paletti.

Helgen den 5-6 juni pågår ”Lingonrundan” och från Hylte deltar bland andra Gården Byn, Turistträff Jällunden, JoSy design, Tiraholms fisk och Butik Paletti. Tanken är att det ska bli fler evenemang under året.

ANNONS

Sju kommuner deltar

Ursprungsidén bakom konceptet hette Lokal mat i Sunnerbo och startade för tio år sedan. Det har sedan utökats till att omfatta fler kommuner och fler aktörer. Förutom Hylte medverkar Gislaved, Ljungby, Gnosjö, Värnamo, Älmhult och Markaryd. Med tiden växte namnet Lingonställen i Västra Småland fram.

De röda lingonen får symbolisera Smålands unika utbud.
De röda lingonen får symbolisera Smålands unika utbud. Bild: Åsa Montan/arkiv

– Vi brainstormade om hur vi ska kunna visa att våra platser är unika och kom på att en lingonkvist är det vi tycker symboliserar Småland allra bäst, berättar Karin Lindahl, som var med och startade konceptet och driver Kastebergs gård i Ljungby.

Ett lingonställe kan erbjuda mat, unika butiker, natur, kultur, hantverk, aktiviteter, övernattning och upplevelser. Några ledord är hemlagat, småskaligt och närproducerat.

– Grundtanken är landsbygdsutveckling och att visa upp våra fina verksamheter på landsbygden. De får ligga i småorter, men inte i huvudorter, säger Linnea Petersson.

Här kan du läsa om alla deltagande aktörer i årets Lingonrunda den 5-6 juni.

ANNONS