Begränsat internet. Ryan Trevvett, Smålandsstenar, söker information om Alfred Nobels liv i datasalen.
Begränsat internet. Ryan Trevvett, Smålandsstenar, söker information om Alfred Nobels liv i datasalen.

Laboraskolan granskas ännu en gång

Laboraskolan i Långaryd ska åter granskas av Skolinspektionen. Skolans rektor Alexander Tornberg säger att det är femte gången på sex år och känner att skolan blir mer utsatt än andra skolor.

ANNONS
|

Det var i påskas som Laboraskolan, som drivs av det kristna trossamfundet Plymouthbröderna, fick ett e-brev från Skolinspektionen om att det ska göras en tillsyn i vår.

- Jag är väldigt positiv till att Skolinspektionen gör sina granskningar av våra och andra skolor, det är kvalitetshöjande och kan användas i utvecklingsarbetet. Men jag börjar fundera över om de här granskningarna sker på lika villkor, säger rektor Alexander Tornberg och visar en lista över alla granskningar sedan förstagångsinspektionen 2008.

Det handlar om regelbunden tillsyn, inspektion efter anmälan och kvalitetsgranskning.

- Det var turbulens i början och jag förstår att myndigheterna på grund av historiken behöver hålla ett extra öga på skolan. Men det har man gjort varje år i rad och vi har vidtagit åtgärder som gjort att skolan utvecklats till en väl fungerande verksamhet. Det börjar kännas som att vi är mer utsatta än andra skolor.

ANNONS

En av frågorna som skolinspektörerna slagit ner på är att skolan begränsar tillgången till internet genom elevkonton på datorerna. Att googla och titta på Facebook kräver fortfarande samråd med lärare om nyttan för undervisningen.

- Det är en svängning i synsätt, vi kommer att utöka elevkontona löpande. Vi har beställt ett par datorer med fritt internet som vi installerar i klassrummen den här veckan. Vi försöker hitta ett system där vi slipper en massa skräp på nätet.

Eleverna har hunnit svara på samma frågor från Skolinspektionen flera gånger.

- Vi har blivit vana vid att se dem. Det är positivt men här finns ingenting att dölja, säger Joseph Guest, Kungsbacka, som går sista året på ekonomiprogrammet.

- Elevkontot är inget problem. Hittar jag inte det jag söker kan jag söka på nästa nivå, tillägger han.

Natalie Dieck, Ljungby, har blivit intervjuad varje gång.

- Det är kul men jag undrar varför de tycker om oss så mycket, säger hon.

Varför gör ni fem inspektioner på sex år?

- Ingen kommentar. Vi är en tillsynsmyndighet och gör inspektioner så ofta vi behöver, helt enkelt, säger undervisningsråd Ulrika Palm men förnekar att den nya inspektionen riktar sig speciellt mot Laboraskolan.

ANNONS

- Den är en del av Skolinspektionens regelbundna tillsyn. Vi jobbar på som sjutton och behöver bli klara till oktober 2014. Då har vi besökt alla drygt 6 000 skolor i Sverige.

ANNONS