Frivilliga höll terapin öppen

I semestertider brukar dagverksamheten på Malmagården tvingas stänga ned lite grand. Men då rycker diakonigruppen från Svenska kyrkan in.

ANNONS
|

– Det är väldigt uppskattat av de boende, eftersom det händer något, säger Yvonne Englund, demenssamordnare.

Under sommaren är det semestertider på Malmagården precis som på alla andra arbetsplatser. Det gör att personal är borta under viss tid, vilket påverkar dagverksamheten på äldreboendet. Men för andra året i rad så ryckte diakonigruppen från Svenska kyrkan in.

– Det är speciellt viktigt för de som har demenssjukdom eftersom de inte klarar av för stora förändringar, säger Yvonne Englund.

Diakonigruppen har hjälpt till och stöttat upp på förmiddagarna under ett par veckors tid.

– De bidrar med friska fläktar och att det blir mer aktivt här. I vanliga fall hade vi stängt dagverksamheten lite grand, säger Mona Adolfsson, chef för kommunrehab.

ANNONS

– En del av brukarna känner ju redan till de som ingår i gruppen sedan innan, vilket gör det guld värt att de får träffa gamla bekanta.

Den sju damer starka diakonigruppen har exempelvis hjälpt till med att läsa för de äldre och sett till att de som vill gå på promenad har fått göra det. Det har även blivit både frågesport och sång.

– Jag får jättemycket med mig tillbaka själv. Äldre har ju många saker att berätta om. Sedan är det också viktigt att de får se andra ansikten än i vanliga fall, säger Anna-Greta Gustafsson, som ingår i diakonigruppen.

– Jag tycker att det här är mina kompisar på Malmagården, säger hon.

ANNONS