Vid tisdagskvällens debatt, som arrangerades på Malmagården i Hyltebruk. Närmast kameran från vänster: Stina Isaksson (SD), Camilla Tiljander (V), Tommy Edenholm (KV) och Bo Gunnar Åkesson (M).
Vid tisdagskvällens debatt, som arrangerades på Malmagården i Hyltebruk. Närmast kameran från vänster: Stina Isaksson (SD), Camilla Tiljander (V), Tommy Edenholm (KV) och Bo Gunnar Åkesson (M).

Debatt om handikapp - "vi har bättre förspänt i en mindre kommun"

Hyltes program för att eliminera funktionshinder på olika sätt i kommunen är ambitiöst och vackert formulerat - men leder inte alltid till de resultat man strävar efter.

ANNONS
|

– Jag är stolt över mycket som genomförts. Men det är ändå tråkigt att vi idag diskuterar samma frågor idag som vi gjorde 2009, sa Wiveca Norén, från SPI Hylte (pensionärspartiet), vid den debatt om programmet med företrädare för alla partier i Hylte som hölls under tisdagskvällen. Kommunala tillgänglighetsrådet (fd handikapprådet) var arrangör.

Vad de deltagande politikerna själva vittnade om, bland annat Centerns Anna Roos, är exempelvis att byggritningar och bygglovsansökningar i liten grad skickas till tillgänglighetsrådet och i bland i ett alldeles för sent skede.

Bo Gunnar Åkesson, från Moderaterna, föreslog att alla styrelser och nämnder inom kommunpolitiken ska ha tillgänglighetsfrågorna som stående punkt på dagordningen; det skulle skärpa politikerna. Och han fick visst gehör för detta bland de övriga partiernas debattörer.

ANNONS

Nackdelen med de tillgänglighetspolitiska programmen, som flera av partiföreträdarna berörde, är att de oftast handlar om fysiska åtgärder i samhällsmiljön - företrädesvis i kommunala lokaler och verksamheter. Borde man inte istället utgå från varje funktionsnedsatt person, en och en, och söka lösa dennes problem med att få "att leva ett jämlikt och självständigt liv" (citat ur programmets portalparagraf) utan diskriminering?

– Det är svårt för beslutsfattarna att veta vad en funktionshindrad känner eller har för problem, noterade Liberalernas Bengt-Åke Torhall, och efterfrågade att exempelvis att föreningslivet rapporterar vidare sina erfarenheter.

Bo Gunnar Åkesson (M) sköt in i sitt anförande att insatser också måste ta sikte på dem som inte vill eller kan ta del av föreningsliv eller andra offentliga aktiviteter och som riskerar att leva isolerade.

– Jag håller med Bo Gunnar, att man måste tänka nytt. Föreningsdeltagandet går dessutom ned i samhället, sa Lisa Rimestad (Miljöpartiet).

Hon menade dock att Hylte, i det beskrivna avseendet, har det väl förspänt i att vara en liten kommun där man "möter alla människor på nära håll" och risken att bli isolerad är mindre.

Moderator för replikskiftena, var före detta Centerpartistiske kommunrådet Rolf Kenneryd, lokalt verksam inom handikapprörelsen. Han förklarar att debatten arrangerades för att tillgänglighetsfrågorna tenderar att hamna i skymundan i de lokala valprogrammen.

ANNONS

I början av varje mandatperiod reviderar kommunalpolitikerna sitt program kring dessa frågor. Den senaste versionen, antagen 2015, går därmed mot sitt slut.

– Allt som man satte upp i målsättningen i den har man inte uppnått, säger Rolf Kenneryd. Man får kanske istället se det som ett ständigt pågående arbete. Vad som framför allt återstår är det som rör bostadsanpassning. Det är säker nått som tar flera mandatperioder att komma fram med.

ANNONS