Från och med i dag, 31 mars, är det fritt fram för danskar och norrmän som kan visa ett negativt covidtest att komma in i Sverige. För danskar som äger fritidshus i Hylte kommun innebär beskedet en stor lättnad. ”Vi är väldigt glada att det nu är tillåtet att resa till Sverige igen”, säger Per Toft-Jensen och Annie Larsen.
Från och med i dag, 31 mars, är det fritt fram för danskar och norrmän som kan visa ett negativt covidtest att komma in i Sverige. För danskar som äger fritidshus i Hylte kommun innebär beskedet en stor lättnad. ”Vi är väldigt glada att det nu är tillåtet att resa till Sverige igen”, säger Per Toft-Jensen och Annie Larsen. Bild: Privat

Danska paret Per och Annie längtar till sitt fritidshus

För det danska paret Per Toft-Jensen och Annie Larsen har fritidshuset i Rydöbruk blivit en oas där de njuter av att vara. Nu hoppas de kunna åka dit igen under påskhelgen.
– Vi har saknat att komma till Rydö, säger Annie Larsen.

ANNONS
LocationRydöbruk|
|

Per Toft-Jensen och Annie Larsen bor till vardags på Nordjylland i Danmark. Som förtidspensionärer passar de ofta på att åka till sitt semesterställe i utkanten av Rydöbruk.

LÄS MER:Danskar välkomna till sina stugor igen - i dag öppnar gränsen till Sverige

– Vi är väldigt glada att det nu är tillåtet att resa till Sverige igen. Vi tycker att Sverige är ett så underbart land, kulturellt och med sin vackra natur med stora vidder, säger Per Toft-Jensen.

I normala fall åker de till Rydöbruk ungefär en gång i månaden. Nu har de inte varit där sedan i julas. Då kom de in i Sverige strax innan den svenska regeringen stängde för inresa.

– Först och främst måste vi ta hand om huset och kolla värme, vatten, avlopp, el och tömma musfällor. Vi ska också se om allt på tomten är okej. När det är klart ska vi gå långa promenader längs Nissan och i skogen. Vi ska cykla en tur till Kinnared - kanske ser vi älgar, tranor och rådjur längs vägen, säger Annie Larsen.

ANNONS

Hittade sitt drömställe i Rydöbruk

Det var hösten 2015 som de köpte sitt fritidshus i Våcknared, Rydöbruk, efter att ha letat efter hus i Sverige i några år.

– Vi älskar vår gård och gillar verkligen att vara i Rydö, säger Per.

– Vi är där under sommarsemestern, firar jul där och ibland är vi där med våra barn, svärbarn och barnbarn. De bor i Köpenhamn och på Bornholm och eftersom vi själva bor i Säby så ligger Rydöbruk ungefär i mitten, förklarar Annie.

Vad betyder ert fritidshus för er?

– När vi reser till Rydö börjar semestern redan när vi tar båten från Fredrikshamn till Göteborg med Stena. Vi njuter av båtturen och den sista timmen genom skärgården är så vacker. Sedan tar vi motorvägen till Falkenberg och därifrån mot Torup. Att köra mot Rydö via Torup, på natten när vi nästan är ensamma i trafiken, och samtidigt lyssna på svensk radio – ja då är vi på väg till vårt underbara hus i Rydö, berättar Annie.

ANNONS