Anläggningen har 75 lysrörsarmaturer. Att byta lysrören mot ledlampor, som en energibesparing, ingår i upprusningsplanerna.
Anläggningen har 75 lysrörsarmaturer. Att byta lysrören mot ledlampor, som en energibesparing, ingår i upprusningsplanerna.

Brännöparken kan tvingas ta lån för sin upprustning

Brännö folkets park gick miste om bidrag i år från Boverket, men har hopp om att ändå kunna göra en del renoveringsinsatser under sommaren.

ANNONS
|

För någon vecka sedan berättade vi att Torups och Rydöbruks samhällsföreningar, med Torups bygdegård respektive Rydögården, tillhör de som får del av Boverkets årliga anslag till upprusning av samlingslokaler.

Brännö, som sökt ett större bidrag de ovan nämnda, tillhör de som fick avslag.

– Vi har frågat, men inte fått svar, på vad som saknades i vår ansökan för att få pengar, berättar Catharina Bernström-Carlsson som är ordförande för Brännö Folkets park-förening.

Catharina Bernström-Carlsson är sedan en tid tillbaka ordförande för folkets park-föreningen i Brännögård.
Catharina Bernström-Carlsson är sedan en tid tillbaka ordförande för folkets park-föreningen i Brännögård.

Upprustningsbehovet är beräknat till 1,7 miljoner kronor och det finns också ett löfte från Hylte kommun om medverkan till 30 procent av den kostnaden. Det kan nämnas att folkets park-föreningen ett år tidigare sökte anslag från Boverket och fick avslag då, just för att den kommunala delen i paketet saknades.

ANNONS

I ett reportage i HP i september förra året berättade styrelsemedlemmar om de stora behov av upprustning som lokalerna har. Bland annat finns det fortfarande en oljepanna som uppvärmning; i projektet som nu äventyras ingick byte till luftburna värmepumpar.

Det kan nämnas att Brännöparken är Hylte kommuns största anläggning av det här slaget, flitigt använd. Men intäkterna täcker ändå bara drift och löpande underhåll. Just nu gör man besparingsinsatser; har vridit ned värmen till botten och sagt upp sitt telefonabonnemang.

– Vi hoppas, trots att vi inte har Boverket med oss, att ändå kunna sätta igång med arbeten, kanske redan nu i sommar, säger Catharina Bernström-Carlsson.

Skälet är att coronarestriktionerna lett till en rad avbokningar och att inga nya gjorts. Bara på avbokningarna har föreningen gått miste om intäkter på nästan 20 000 kronor.

– Det är lämpligt att göra arbetena på byggnaden när det ändå inte är några bokningar, säger hon.

Hylte kommun har några hundra tusen lagda åt sidan, i beredskap för det bifall från Boverket som inte kom. Styrelsen för parkanläggningen hoppas kunna diskutera med kommunen om på vilket sätt dessa pengar ändå kan göras tillgängliga.

– Omläggning av golv är viktigast, säger Bernström-Carlsson, med att vi först målar väggarna.

ANNONS

Det pågår också ideella insatser på byggnaden, med bidrag från olika håll. Ägaren till Brännögårds fastighetsservice har bjudit på en arbetsinsats på fasaden och Derome i Kinnared har skänkt virke till en del arbeten som ska göras.

– Om vi inte får loss bidrag till exempelvis golven som behöver bytas, får vi försöka ta lån, säger Catharina Bernström-Carlsson.

ANNONS