Försäljningen av glass i den nyuppsågade kiosken var igång i slutet av maj i år.
Försäljningen av glass i den nyuppsågade kiosken var igång i slutet av maj i år. Bild: Privat

150 strutar glass – priset för ett svartbygge

Den i våras snabbt upprättade glasskiosken i Tiraholm, drabbas av en straffavgift från kommunen motsvarande 150 glassar.

ANNONS
|

Det tog en vecka, för hotell- och restaurangföretagets sida, att ta beslut om kiosken och sedan komma igång med glassförsäljningen. Man väntade inte på bygglovet.

LÄS MER:Tiraholms fisk öppnar nybyggt glasskafé

– Det var mitt i coronan och inne i restaurangen var det just till glassen som vi hade köer. Vi behövde få ut dessa människor. Vi var oroliga för både vår personal och våra gäster, förklarar Malin Ekwall från Tiraholms fisk.

Det var en liten insats som behövdes. En tom lokal fanns och det var, som Malin Ekwall uttrycker det, ”bara att ta upp ett hål väggen”.

Bygglov söktes först; man var medveten om reglerna för byggande. Det var i mitten av maj. Men det skulle dröja innan ansökan behandlades.

ANNONS

– Vi satte igång ändå. Det var prio ett, medvetna om att vi bröt mot reglerna.

Hon förklarar att hon hoppades att bygglovstjänstemännen, med hänsyn till omständigheterna, i efterhand skulle se mellan fingrarna.

Men ack nej: Nu kommer räkningen. Hylte kommuns samhällsbyggnadsnämnd har beslutat som en sanktionsavgift. Den är på 5 900 kronor för att Tiraholms fisk inte väntade på bygglovet, vilket så småningom också beviljades.

– Det kostade oss motsvarande 150 glassar. Det krävs rätt många timmar för att sälja det, säger Ekwall.

Sanktionsavgiften politikerna beslöt om var hälften av vad en exakt beräkning av avgiften, enligt gängse tabeller, slutar på.

– Vi beslöt att halvera den. Inte för att det handlade om coronan. Utan för att vi tyckte att avgiften annars blev oproportionerligt stor i förhållande till det fel som vi ändå menar har begåtts, säger Malin Thydén Kärrman (S), ordförande för samhällsbyggnadsnämnden vilken fattade sitt beslut tidigare i veckan.

Malin Ekwall, vad händer nu med kiosken?

– Vi behåller den. Vi ångrar inte att vi byggde den, den blev populär och är ett tillskott för miljön på gården.

ANNONS