Våtmarksarbete pausas över sommaren

Aprilvädret ställde till det lite, men överlag har arbetet med våtmarken i Hagöns naturreservat rullat på bra. Nu tar man sommaruppehåll för att området ska vara lugnt för besökare.

ANNONS
LocationHagön|

När HP besöker Hagöns naturreservat har det gått två månader sedan arbetet med att anlägga en ny våtmark i området började. Tanken är att marken ska bidra till att minska övergödningen av Fylleån, och en ökad biologisk mångfald i reservatet.

Kommunekologen Kristian Eno är på plats för att visa framstegen. Områdets södra del är i princip färdig, och där har det redan börjat växa upp ny vegetation från under sanden. I mitten av en vattenmassa har man även anlagt en häckningsö åt fåglarna.

Resten av arbetet får dock vänta. Nu pausar nämligen arbetet för sommaren, så att området blir lugnt och säkert för besökare.

ANNONS

– Det är ju sommar och högsäsong för campingen, badgäster och andra flanörer. Så det är av mycket respekt för dem som vi tar en paus, säger Kristian Eno.

Tuff start

Arbetet började i april, men tappade snabbt fart. Ironiskt nog gjorde regn att det blev för mycket vatten i området, vilket hindrade schaktmaskinerna från att komma fram.

– Det är svårt att föreställa sig på en varm solig sommardag, men det stod vatten i hela området. När de skulle ut med sina maskiner sjönk de bara ner. Så de fick börja med att dränera av, och vi hade en pump stående som pumpade bort vatten i ett par veckor innan det blev hanterligt igen, säger Kristian Eno.

I maj vände vädret dock, och man kunde ta igen den tid som man hade tappat under april. I nuläget ser man ut att kunna hålla den tänkta tidsplanen, så länge inget plötsligt händer.

70 procent klara

Arbetet med våtmarken är planerat att återupptas igen vid skolstarten i augusti. Då uppskattar Kristian Eno att man har runt en månads arbete kvar. Han tror att våtmarken kommer kunna locka både nya insekter och fåglar till området i framtiden.

– För mig som har varit med från tanke och ansökningar så är det fantastiskt. Det känns bra och ska bli mycket spännande att följa det framöver när naturen så att säga kommer tillbaka efter att vi lämnar området, säger Kristian Eno.

ANNONS

LÄS MER: Stort arbete pågår i Hagöns naturreservat – våtmark ska skapas

LÄS MER: Våtmarkslag godkänd i EU – trots svenskt nej

LÄS MER: 130 miljoner i stöd till våtmarker

ANNONS