Inte alltid lätt. Var femte elev som gick ut nian i våras fick inte tillräckliga betyg för att kunna söka till gymnasiet. Det stora flertalet av dem har nu i stället börjat på ett introduktionsprogram, som ger en möjlighet att läsa ikapp eller öka sina chanser att få ett jobb.
Inte alltid lätt. Var femte elev som gick ut nian i våras fick inte tillräckliga betyg för att kunna söka till gymnasiet. Det stora flertalet av dem har nu i stället börjat på ett introduktionsprogram, som ger en möjlighet att läsa ikapp eller öka sina chanser att få ett jobb.

”Varje elev vi räddar kan spara flera miljoner”

– Utan utbildning är det väldigt svårt att få ett jobb. Varje elev som vi räddar kan spara flera miljoner åt samhället, konstaterar Klas Almer, kvalitetsutvecklare på utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen.

ANNONS
|

Enligt skollagen upphör inte kommunens ansvar bara för ett en elev inte lyckas bli behörig till gymnasiet. Alla, som själv vill, ska erbjudas plats på ett så kallat introduktionsprogram. Det ska i sin tur antingen leda till att eleven så småningom kan börja på ett gymnasieprogram eller till ett jobb.

–Av de cirka 200 unga som inte blev behöriga i år är det högst fem som tackat nej till att gå ett introduktionsprogram. Sedan kan det vara väldigt olika hur mycket man har med sig från grundskolan. En del behöver bara läsa in något enstaka ämne och kan parallellt börja på ett nationellt program, andra har bara några enstaka poäng i bagaget, säger Klas.

ANNONS

Läs även:Var femte elev utan rätt betyg

– Det är också därför det finns fem olika introduktionsprogram. Det ska finnas något för alla. För vår del har det ingen större betydelse om den obehörige är nyanländ eller inte. Vi försöker alltid utgå från varje individs förutsättningar, säger Jörgen Krantz, chef för förvaltningens uppföljningsenhet.

Introduktionsprogrammen finns på samtliga kommunala gymnasieskolor och även på det fristående Halmstad praktiska gymnasium. Att inte övriga privata gymnasier erbjuder alternativ för obehöriga har de inga synpunkter på.

– Det är ju kommunens ansvar och det är betydligt dyrare med individuella lösningar än när en elev går ett nationellt program. Men det är värt pengarna. Misslyckas vi så får det stor konsekvenser för både individen och samhället, säger Klas Almer.

Att så pass många ungdomar inte lyckas ta sig igenom grundskolan med tillräckliga betyg ser han egentligen som en del av ett mycket större problem.

– Det finns ofta förklaringar till att de här eleverna inte kunnat fokusera på skolan. Alla ungdomar har det inte så lätt. Ofta tror jag skolan upptäcker ganska tidigt vilka elever som inte hänger med.

– När det gäller elever med hög frånvaro och svag motivation så samarbetar vi med socialförvaltningen för att kunna arbete med hela elevens situation. Det gäller att skapa en möjlighet att lyckas och att ta ett steg i taget, säger Jörgen Krantz.

ANNONS

Hur brukar det gå för eleverna som börjar på ett introduktionsprogram?

– Vi har inte gjort någon regelrätt uppföljning efter att de lämnat oss, men den stora majoriteten går vidare till gymnasiestudier. De elever som går programmet Yrkesintroduktion brukar också klara sig bra. När det gäller programmet Individuellt alternativ, som vänder sig till elever med svag motivation, är siffrorna sämre. Men det ges ju alltid fler chanser, exempelvis i form av vuxenutbildning, säger Klas Almer.

ANNONS