Ukrainska barn får gratis simlektioner på Brottet

Under tre sommarveckor får ukrainska barn gå i simskola utan kostnad. Barnen får en rolig sommaraktivitet som även kan rädda liv.
– Idrottsrörelsen i Sverige är på högsta nivå, säger Anna, mamma till ett av de deltagande barnen.

ANNONS

På Simstadion Brottet i Halmstad har barn som flytt från kriget i Ukraina chansen att lära sig simma. För familjerna kostar det ingenting. Det är ägarna av Knebildstorp som just nu är ett flyktingboende, som finansierar simlektionerna. SK Laxen, som står för utbildningen, gav dem ett rabatterat pris.

Innan barnen går ner till bassängen samlar simlärarna, tre tonåringar från SK Laxen, alla barnen i en ring på en gräsmatta. De börjar med upprop och värmer sedan upp genom en lek där de jagar varandra.

När barnen sedan hoppar i bassängen sitter Anna på läktaren för att titta på sin son Artem som deltar. De flydde från Ukraina i mars 2022 och hon säger att de ukrainska flyktingarna fick mycket uppmärksamhet och hjälp i början av kriget. Med tiden har dock uppmärksamheten minskat. Därför är hon extra glad över det här initiativet.

ANNONS

– Det är kul att vi känner att någon hjälper oss och är intresserad av hur vi känner, säger Anna.

Gratis simskola för ukrainska barn
Artem var tidigare rädd för vatten. Nu ber han sin mamma om att få åka extra tidigt till simbassängen. Bild: Magnus Andersson

Hon är väldigt nöjd med simlärarna. Anna gillar hur de ger uppmärksamhet till varje barn och varierar utlärningen utifrån varje barns behov. Under simpasset navigerar simlärarna mellan barnen när de dyker från kanten och övar simsätt. De instruerar och håller ordning på dem. När ett barn får kallsup under lektionen är en av lärarna snabbt framme och ser till att hon är okej.

Simläraren Gertrud Gustavsson, 18, berättar vad de hann med under passet på onsdagen.

– Idag har vi simmat, både med korv och utan. Vi började på mage med bröstsim, och sedan gjorde vi massa dyk, både sittande och stående. Sedan har vi simmat på ryggen och flutit på ryggen.

SK Laxen lär ukrainska barn simma
Gertrud Gustavsson instruerar. Bild: Magnus Andersson

Simkunskap är livräddande

Gertrud Gustavsson tycker att det är viktigt att de ukrainska barnen får lära sig att simma eftersom Halmstad är en kuststad och eftersom simning är något alla kommer behöva utsättas för någon gång.

Malin Sandgren, simskoleansvarig, tycker också att det är viktigt att barnen får den här möjligheten. Barnen ska klara sig om man ramlar i vattnet.

– Vi lär ut att vara självräddande, säger hon.

Anna märker redan en stor skillnad i hur sonen Artem förhåller sig till vatten. Förra året var han rädd för vatten, men nu hoppar han från kanten och plaskar runt med ett leende på läpparna.

ANNONS

Simlektionen rör sig mot sitt slut, men det finns ett moment kvar.

– Om alla lyssnar på mig så ska vi snart sluta, men först ska vi flyta lite, ropar Gertrud Gustavsson och visar hur de ska göra.

Alla barnen gör sitt bästa för att flyta på rygg. Någon behöver hjälp och då är en av simlärarna där och assisterar.

Efter simlektionen är Anna direkt framme hos sin son och lägger en handduk kring honom. De sätter sig på läktaren där Artem får dricka te ur en termos. Anna säger att han brukar vara kall när han kommer upp ur bassängen. Idag håller han dock inte med. Det är ju trots allt en av årets, hitintills, varmaste dagar.

ANNONS