Tobias Karlsson hoppade i Nissan för att dra upp en man som höll på att drunkna.
Tobias Karlsson utgår från Halmstad när han jobbar som lots, men var den här kvällen på en vanlig hundpromenad längs kajen. Bild: Jari Välitalo

Tobias Karlsson prisad för livräddande insats

Under en hundpromenad på Tullkammarkajen en mörk oktoberkväll hörde Tobias Karlsson ett skrik. En man flöt i strömmen i det kalla vattnet och försvann sedan under ytan. Det fanns bara en sak att göra konstaterade Tobias i stunden och hoppade i.

ANNONS
LocationHalmstad|
|

Skriket kom från en man som sprang uppe på kajen och tittade ner i vattnet. När Tobias Karlsson kom nära kunde han höra att mannen hade ringt 112.

– Han ropade ”jag ser inte honom längre, ni måste komma fort”, återberättar Tobias när vi träffas ett drygt halvår senare på platsen där allt utspelat sig.

Tobias agerade direkt. Han band fast hundens koppel i en stolpe och sprang ut på en båt som låg utmed kajen. En bit ut i vattnet såg han en man.

– Då var han väldigt medtagen men fortfarande vid medvetande. Jag ropade åt honom att simma mot båten men han reagerade inte, säger Tobias.

ANNONS

Han fick tag på en livboj som fanns i närheten och kastade ut den i vattnet. I samma sekund försvann mannen under ytan.

– Då förstod jag att han snart dör. Jag hann inte tänka mycket mer än att ta av mig jackan och hoppa i.

Fick upp mannen över ytan

– Jag kommer ihåg att jag tänkte att det skulle göra ont, eftersom det var så kallt i vattnet. Och det gjorde ont, men då hade jag så mycket adrenalin att jag knappt kände det, berättar Tobias.

Efter att ha simmat en bit ut fick Tobias tag i mannen och vände upp honom över ytan. Mannen var då medvetslös och andades inte.

Väl inne vid kanten igen väntade den höga kajkanten som inte gick att ta sig upp för på egen hand, men en polispatrull anlände kort därefter och kunde dra upp mannen för att påbörja hjärt- och lungräddning.

Tobias Karlsson räddade man som höll på att drunkna i Nissan.
Tobias kunde dra in mannen till kanten mellan två båtar där poliser kunde hjälpa till att dra upp mannen ur vattnet. Bild: Jari Välitalo

Därefter gick allt snabbt. Mannen kördes iväg med ambulans och Tobias förhördes av polis. Sedan blev det tyst.

– Jag grubblade hela natten och funderade över hur det gått för honom, säger Tobias.

Dagen efter ringde han till polisen och fick veta att mannen återhämtat sig och kopplats bort från den respirator han vårdats i. När Tobias senare kunde ta del av polisens händelserapport förstod han att mannen hoppat i vattnet självmant.

ANNONS

Det hade varit önskvärt att få mer återkoppling efter händelsen menar Tobias samtidigt som han förstår att polisen inte lämnar ut mer uppgifter. Han vet fortfarande inte namnet på mannen han räddade.

– Det är skönt att veta hur det gått för att kunna lämna det bakom mig och slippa grubbla på det. Jag kände inte honom men det är ändå jätteskönt att få veta att han överlevde.

Prisad av Stiftelsen Sveriges Sjömanshus

Tobias jobbar inom Sjöfartsverket och lotsar fartyg till och från hamnarna på Hallandskusten. Genom åren har han många gånger tränat på livräddning i vattnet, men aldrig tidigare behövt använda kunskaperna i skarpt läge.

Det var en kollega som nominerade honom till Stiftelsen Sveriges Sjömanshus som årligen uppmärksammar insatser inom sjöfarten. I tisdags tog Tobias emot diplom och applåder under en ceremoni i Stockholm.

Tobias Karlsson fick ta emot ett pris för sin insats.
Tobias Karlsson prisades av Stiftelsen Sveriges Sjömanshus under en ceremoni i Stockholm. Bild: Privat

”Tobias Karlsson har bevisat sig vara en verklig hjälte”, skriver stiftelsen om utmärkelsen.

– Det kändes fantastiskt att få, men det bästa är så klart att mannen överlevde och att jag gjorde verklig skillnad, säger Tobias.

ANNONS