Krissi Johansson (S) riktar kritik mot alliansen efter att ett liberalt förslag gick igenom i miljönämnden.
Krissi Johansson (S) riktar kritik mot alliansen efter att ett liberalt förslag gick igenom i miljönämnden. Bild: HP/Arkiv och TT/Arkiv

S-kritiken: ”Då blir det fritt fram för sex- och spelklubbar i Halmstad”

”Serveringstillstånd ska inte heller medges till spelklubbar, sexklubbar eller konstaterat drogliberala rörelser eller föreningar”.
Så lyder den formulering i Halmstads alkoholriktlinjer som allianspolitiker vill stryka. Förslaget har fått oppositionen att reagera.
– Det är ett huvudlöst förslag, säger Krissi Johansson (S).

ANNONS
|

Ansvaret för serveringstillstånd har flyttats över från socialnämnden till miljönämnden. Nyligen gjordes en revidering av Halmstads kommuns riktlinjer för serveringstillstånd. Utfallet i miljönämnden har fått Socialdemokraterna att reagera kraftigt.

Liberalt förslag gick igenom

En av förändringarna som drevs igenom är att regleringen av öppettider på uteserveringar, som i dagsläget gäller fram till klockan 01.00, togs bort. Framöver ska serveringstider på uteserveringar bedömas separat i varje enskilt ärende.

En annan – aningen mer kontroversiell – förändring gick igenom efter initiativ av Victor Rundqvist (C).

Centerpartisten yrkade på att punkten ”Serveringstillstånd ska inte heller medges till spelklubbar, sexklubbar eller konstaterat drogliberala rörelser eller föreningar” skulle strykas.

ANNONS

Allianspartierna fick stöd av Sverigedemokraterna, och förslaget gick igenom.

Kritiken: ”Fritt fram för sexklubbar”

I en debattartikel i HP kallar Socialdemokraterna förslaget för ”ett rent hån mot alla seriösa näringsidkare”.

– Med förändringen kommer det att bli fritt fram för sexklubbar, spelklubbar och drogliberala verksamheter att ansöka om, och eventuellt bli beviljade, tillstånd att sälja alkohol. Det är ett huvudlöst förslag, säger Krissi Johansson (S), kommunråd.

– I dagsläget existerar inte dessa verksamheter i Halmstad. En förklaring till det är kanske att kommunen satt ner foten och varit tydliga. Varför då ändra på det?, fortsätter hon.

Socialdemokraten menar att förslaget går stick i stäv med arbetet mot sexhandel och kvinnoförnedrande verksamheter samt kommunens stödinsatser till personer som hamnat i spelberoende.

”Inga bordeller på Storgatan”

De borgerliga håller inte med. Att ta bort ”onödiga regleringar” är ett led i att göra det lättare att driva krog i Halmstad. Det menar Victor Rundqvist (C).

– Den aktuella skrivelsen är godtycklig. Om vi vill vara företagsvänliga kan vi inte vara rädda för att ifrågasätta gamla sanningar. Vi kan inte ha alkoholpolitiska riktlinjer där det inte finns någon entydig syn på hur de ska tolkas, säger han.

Han påpekar också att skrivelsen inte ger något och använder Göteborg som exempel, en stad som har skrivelsen – och tre strippklubbar.

ANNONS

Socialdemokraternas farhågor är dessutom kraftigt obefogade, anser Rundqvist.

– Sexhandel är olagligt. Narkotika är olagligt. Serveringstillstånden granskas redan hårt. Det här kommer inte leda till några bordeller på Storgatan. Det blir inget Sodom och Gomorra, säger han.

Slutgiltigt beslut om riktlinjerna för serveringstillstånd fattas av kommunfullmäktige. Innan dess ska ärendet hanteras av kommunstyrelsen.

”Ett oenigt politiskt ledarskap”

Inte nog med de liberala strömningarna i miljönämnden, Krissi Johansson (S) riktar ytterligare kritik mot vad hon tolkar som en oenighet inom Moderaterna.

Bakgrunden är att miljönämndens ordförande Anna Fallkvist (M) och kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) haft olika uppfattningar i HP om huruvida restauranger ska utrymmas klockan 20.30.

LÄS MER: Nämndordförande vill sluta utrymma restauranger i Halmstad

– Jonas Bergman säger en sak medan Anna Fallkvist säger en annan. Hur ska Halmstads invånare veta vad som gäller när de som styr säger olika? Miljönämnden är en myndighetsnämnd som är skyldig att följa lagar och förordningar. Menar moderaterna att man ska strunta i gällande rekommendationer och allmänna råd? Dåligt i så fall, säger Krissi Johansson.

Kommunstyrelsens moderate ordförande svarar med att det inte är ovanligt att det finns olika synsätt i kommunens olika instanser.

– Miljönämnden har ett tilläggsuppdrag om att hitta en förbättring för ett gott företagsklimat. I grund och botten är det bra att man testar idéer. Med det sagt har vi ett annat perspektiv i kommunledningen, därav de olika uppfattningarna, säger Jonas Bergman (M).

ANNONS

Läs debattartiklar i ämnet:

Ett rent hån mot alla seriösa näringsidkare

Kommunalt godtycke är ett hån mot alla seriösa näringsidkare

ANNONS