In från kylan. Anders Rosén (S), här i samspråk med Victor Rundqvist (C), vill gärna ta över makten i Halmstads kommun.
In från kylan. Anders Rosén (S), här i samspråk med Victor Rundqvist (C), vill gärna ta över makten i Halmstads kommun.

Rosén tror att Graf kan tänka sig att sitta kvar

Gårdagens vinnare, oppositionsrådet Anders Rosén (S), är intresserad av att hitta en bred uppgörelse med partier inom Femklövern för att kunna ta över makten i kommunen.

ANNONS

Men han har en brasklapp.

– Före beslutet i fullmäktige sade Carl Fredrik Graf att han inte ville regera om vår budget vann. Nu tycker jag inte att han verkar vara lika kategorisk, säger Anders Rosén.

Han utesluter inte att Femklövern väljer att sitta kvar och fortsätta att styra, fast med oppositionens budget som underlag.

Kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf (M) är dagen efter nederlaget förFemklöverns budget i fullmäktige fortfarande besviken över resultatet. Han påminner om Anders Roséns uttalande att Socialdemokraterna inte kan tänka sig att samarbeta med SD.

– Då tänker han sig tydligen att han först ska fälla vår budget och sedan ska vi hjälpa dem att genomföra deras. Jag tycker nog att det är upp till dem att visa hur de ska genomföra sin budget.

ANNONS

Miljöpartisten och alliansens samarbetspartner inom Femklövern, Tove Bergman, har en lite annorlunda syn på saken.

– I och med att fullmäktige har antagit budgeten så är den inte längre Socialdemokraternas, utan kommunens budget. De har inte tolkningsföreträde när den ska genomföras.

Hennes uppfattning är att Miljöpartiets huvudalternativ för Halmstads kommuns framtida styre är fortsatt samarbete inom Femklövern, som tillsammans utgör en större minoritet än Socialdemokraterna, Vänstern och SPI tillsammans.

Kommunrådet Suzanne Åkerlund (L) säger att hon är beredd att ta fortsatt ansvar för kommunens verksamhet, men hon har ännu inte hunnit fundera på hur.

– Rent emotionellt kan jag säga att vi kanske får hitta på nya formationer för att hålla SD utanför inflytande, säger kommunrådet Suzanne Åkerlund (L).

Hon berättar att det vände sig i magen på henne när Sverigedemokraten Tor Ingels höll sitt slutanförande vid budgetdebatten på tisdagen.

– Jag blev chockad. Att bland annat säga att Halmstads befolkningsökning består av människor med lågt humankapital är inget annat än vidrigt.

Tania Bengtsson från Vänsterpartiet hoppas på ett politiskt inflytande om Socialdemokraterna kan bilda regering i Halmstad.

– Hur det skulle se ut vet vi inte. Det viktiga är att vi får inflytande, kanske när det gäller att få upp våra frågor högre på dagordningen.

ANNONS

Enligt Lena Langlet, handläggare på Sveriges kommuner och landsting, SKL, är det vanligaste scenariot när oppositionens budget vinner att majoriteten sitter kvar och regerar på den nya budgeten.

– Om man byter majoritet så kommer partierna överens om det och väljer nya ledamöter i nämnder och styrelser, enligt regler som står i kommunallagen, säger hon.

Först efter semestrarna kommer det att klarna vem som vill regera med vem.

ANNONS