Rekordökning för scouterna under pandemin

Under pandemin har många varit ute i naturen mer än vanligt. Detta har resulterat i succé för scouterna och totalt växte kåren i Halmstad med omkring 100 personer under fjolåret.

ANNONS
|

Efter att ha hajkat en gång i månaden det senaste året, firar Gullbrandstorps scoutkår med en brakmiddag. På kvällens schema står det tolvrätters, där delar av buffén tillagas över öppen eld.

– Vi ska även ha en hungerhajk framöver där vi ska hungra i 24 timmar för att se hur kroppen klarar av det. Vi ska göra tester före och efter för att se hur man reagerar på att bli hungrig och inte få mat, säger Lukas Tilmaz, ledare i Gullbrandstorps scoutkår.

Under pandemin har medlemmarna i scoutkårerna i Halmstad ökat med 21 procent, vilket motsvarar cirka 100 scouter.

ANNONS

Lukas Tilmaz berättar att ökningen har märkts av.

– Upptäckarna som jag är ledare för är nästan 40 stycken nu. Vi har fått anpassa oss väldigt mycket genom att dela upp dem i olika patruller. Sen står det jättemånga i kö till den yngsta gruppen Spårarna, berättar han och ger sin förklaring på ökningen:

– Det är nu under pandemin som man vill vara ute och även att 2021 är friluftslivets år. Man har märkt att mycket friluftsgrejer har köpts då det tagit slut och även att stormköket var årets julklapp.

Friluftslivets år har som mål att 10 procent av Sveriges befolkning ska vara ute mer under 2021 än tidigare. Initiativet handlar om att lyfta friluftslivet, att få många nya människor att vara ute och att visa upp alla de värden som friluftslivet har.

Nyckeln till framgång enligt scouterna har varit att ställa om istället för att ställa in, där mindre grupper, scouting på distans och utomhusaktiviteter har varit i fokus.

– Alla grupper ses en gång i veckan och vi har försökt dela upp grupperna i åldrarna. Vi har tänkt lite efter vilka skolor de går på och att inte samla för många på samma plats, berättar Lukas Tilmaz.

ANNONS

Men trots att scouterna mest är utomhus så har de också påverkats av pandemin. De har inte kunnat göra några läger andra stora aktiviteter där många samlas på en plats, istället har de satsat på utbildning för de äldre.

– Vi har bland annat gått en onlinekurs om HBTQ+ där vi lärt oss om genus och normkritik, det var jättekul!

Scouterna, som är en av Sveriges största barn- och ungdomsorganisationer, har gjort ett rekordår med totalt sett cirka 3 000 fler scouter under pandemiåret 2020, vilket innebär åtta scouter varje dag.

Är du orolig att de som gått med nu försvinner efter pandemin?

– Man märker att om man går med i scouterna så går man inte ur för det är så roligt. Det går att kombinera med allt. Alla kommer hit för olika saker och inte bara för att knyta knopar och surra. Man kan träffa kompisar och bara ha kul i en gemenskap utanför skolan, säger Lukas Tilmaz.

Åldersgrupper inom scouting:

Spårarscout (8-9 år)

Upptäckarscout (10-12 år)

Äventyrarscout (12-15 år)

Utmanarscout (15-18 år)

Roverscout (18-25 år)

ANNONS