Pontus: ”Den allra bästa utbildningen du kan gå”

Pontus Nätblom ser sin yrkesframtid inom vård och omsorg. I daglig verksamhet eller på ett äldreboende får han hjälpa andra människor och det är då han trivs allra bäst.

ANNONS
|

För Pontus Nätblom väntar inte enbart soliga dagar på stranden i sommar. Han ska nämligen jobba från midsommar till september. 19 år gammal har han redan hunnit med flera arbetsplatser eftersom han har läst vård- och omsorgsprogrammet i form av en lärlingsutbildning på Sturegymnasiet.

– Det är den allra bästa utbildningen dukan gå om duär mer praktiskt lagd. Man lär sig mer av att vara ute och jobba, än att läsa allt i en bok. I vården behövs långa praktikperioder eftersom man ska hinna lära känna människorna.

Under hela sin gymnasietid har Pontus haft arbetsplatsförlagd praktik tre till fyra dagar i veckan. Han upplever själv att han har fått ett försprång in i arbetslivet.

ANNONS

– Om jag hade gått en vanlig utbildning hade det kanske inte varit lika lätt.

På Kadriljen daglig verksamhet fungerar han för ett stöd för personer med funktionsnedsättning och på Sofiebergs äldreboende hjälper han demenssjuka äldre i vardagen. Det är på äldreboendet han ska jobba i sommar.

– På alla mina arbetsplatser har jag känt "det här vill jag göra i framtiden". Både på äldreboendet och på Kadriljen kan jag få många arbetspass om jag vill, de vet ju vem jag är.

På boendet kommer Pontus inriktning "demens och specialpedagogik" väl till pass. Men han påpekar att det finns en nackdel med lärlingsutbildningen.

– Det är tufft att behöva plugga efter långa dagar på praktiken, det gäller verkligen att ha fullt fokus på lektionerna. Ibland har jag känt att jag hade behövt mer tid i skolan för betygens skull. Jag har inte lärt känna mina klasskamrater så väl.

De arbetsplatser som Pontus har varit på är kvinnodominerade, men det är inget som stör honom.

– Jag har bara fått positiva reaktioner. Killar är nästan mer eftertraktade eftersom vi är så få inom vården.

Tack vare sin utbildning kan han i dag arbeta som undersköterska. Han är också utbildad inom medicindelegering.

ANNONS

– Nu vill jag bara jobba, med tanke på de möjligheter jag har.

Innan sommarjobbet börjar har Pontus något annat att klara av: studenten på fredag.

Fakta: Här jobbar Sturegymnasiets lärlingselever i sommar

De flesta av Sturegymnasiets lärlingselever har fått jobb på arbetsplatser i Halmstad eller någon annanstans i sommar:

  • Konditori Regnbågen.
  • Ica Maxi, konditori.
  • Östras bröd.
  • Hotel Tylösand. En student jobbar på marknadsavdelningen och en jobbar i köket.
  • Golfklubben i Tylösand.
  • Grand Café & Vinkjeller i Oslo.
  • Frescoplatsens Gruppbostad.
  • Gamla Prästvägens gruppbostad.
  • Sofiebergs Äldreboende.
  • Willys.
  • De lärlingselever som har haft svårt att få jobb inom valt yrkesområde till sommaren är de sju elever som går barn- och fritidsprogrammet. Det har sin förklaring i att de flesta förskolor drar ner på verksamheterna över sommaren.
ANNONS