Johanna Åström tar över som chef för grova brott på polisen
Johanna Åström tar över som chef för grova brott på polisen Bild: Roger Larsson

Polisens enhet för grova brott utökas – Johanna Åström blir chef i söder

Polisen i Halland har fått utökade möjligheter att klara upp de allra värsta brotten. En helt ny enhet i norr och en ny chef i söder ingår i satsningen.

ANNONS
|

När det inträffar mord, utpressning, grova misshandelsfall och mordbränder hamnar ansvaret att utreda och klara upp brotten på polisens enhet för grova brott. Tidvis är trycket så hårt på enheten att man tvingats låna in personal från andra håll i organisationen.

I bland har det inneburit att poliser som är specialiserade på andra saker fått utföra arbetsuppgifter som de inte är helt vana vid. Med den nya satsningen hoppas Peter Hejdström, som är chef för utredningssektionen i polisområde Halland, att den sammanlagda kunskapen och erfarenheten ökar.

– Vi gör en ny grova brottsgrupp i Kungsbacka med fyra utredare och en chef under två års tid. Med placeringen där får vi bättre yttäckning, tidigare utgick vi enbart ifrån Halmstad. Den nya gruppen ska utgå ifrån att ta ärenden i Kungsbacka och Varberg, säger han.

ANNONS

Stötta varandra

– Men det blir inte helt bundet, vi får stötta upp med de resurser vi har i grupperna, lägger Johanna Åström till.

Hon är ny chef för utredningsgruppen som utgår ifrån Halmstad. Cecilia Bergsten som tidigare var chef i Halmstad leder den nya gruppen i Kungsbacka. Johanna Åström har tidigare bland annat lett Hallandspolisens lyckade satsning på arbetet med försvunna personer och dödsfall. Den bedrevs också i projektform först men kommer att permanentas vid årsskiftet.

Brotten ändrar karaktär

Antalet grova brott har inte ökat, men de brott som räknas in till den kategorin har ändrat karaktär, de blir allt mer svårutredda samtidigt som beviskraven för att kunna väcka åtal och få en fällande dom blir allt högre.

– Grova brott sker till viss del mer och mer i en kriminell miljö. Jämför man med tidigare skedde de grova brotten mer i missbruksmiljöer. De grova brotten sker i dag alltmer i en kriminell miljö som är kopplad till gäng och nätverk, där det finns en annan benägenhet att ta till våld och en tystnadskultur, beskriver Peter Hejdström.

Johanna Åström pekar på att den miljön ofta innebär stora utmaningar för polisen och är resurskrävande:

– Ärendena tar längre tid. Kraven på den tekniska bevisningen är högre än tidigare. En resursökning är på sin plats, konstaterar hon.

ANNONS

”Fyra nya utredare är en ganska stor ökning och jag ser möjligheter till större samarbete med lokalpolisområdena eftersom vi får bättre lokal närvaro...” Johanna Åström, chef för Hallandspolisens rotel för grova brottsutredningar i Halmstad.

Specialiserade utredare utvecklas

Efter utökningen är det 13 poliser och de två cheferna som arbetar med utredning av grova brott i Halland. Men gränserna är naturligtvis flytande när det behövs. Spaningsenheterna och lokalpolisområdena arbetar också med den kategorin brott utifrån sina perspektiv.

– De här brotten prioriteras ju alltid. I grunden är det väldigt positivt att vi kan arbeta med specialiserade utredare som kan utveckla sin roll och kompetens, som kan jobba med djupare kunskap och hemliga tvångsmedel och sådant som kräver erfarenhet för att bli riktigt duktig på det, fortsätter Peter Hejdström.

Tidigare har också enheten för utredningar av brott i nära relation och sexualbrott fått förstärkningar så att enheten ska växa från 15 till 25 utredare.

– Vi vässar våra möjligheter, vi ser redan nu att vi kan hantera de här brotten på utredningssektionen, tidigare har vi varit tvungna att låna folk från lokalpolisområdena. Det här leder till ökad lagföring och i slutänden till tryggare medborgare, säger han vidare.

Resultaten ska bli bättre

Johanna Åström beskriver att projektet bland att innebär färre tidsödande resor för utredarna.

– Jag ser jättepositivt på den här ökningen, det är inte bara så att vi blir fler utredare, vi kommer också att hantera flera ärenden själva. Fyra nya utredare är en ganska stor ökning och jag ser möjligheter till större samarbete med lokalpolisområdena eftersom vi får bättre lokal närvaro när vi också utgår ifrån Kungsbacka. Och även om vi är två grupper är vi samma enhet så att vi kan sätta in resurser där de behövs bäst. Jag tror att det kommer att ge bra resultat. Ambitionen är ju att resultaten ska bli ännu bättre än tidigare, säger hon.

ANNONS

Projektet med utökningen av resurser till grova brott ska pågå under två år och utvärderas i mars 2022.

Läs också: Polisen förstärker sitt vapen mot brottsligheten

ANNONS