Papperspåse fick tummen upp på Vallås – men är dyr att köpa in

180 hushåll på Vallås har fått testa en papperspåse för insamling av förpackningar. Påsen fick både ris och ros – bland annat var många positiva till att den var i papper i stället för plast. Nu ska Hem ta ställning till om det är ekonomiskt försvarbart att införa påsen, som är ungefär sex gånger dyrare än om man väljer en plastpåse i stället.

ANNONS
LocationVallås|
|

Hösten 2025 drar Halmstads Energi och Miljö AB, Hem, i gång sin fastighetsnära insamling av förpackningar. Konkret innebär det att kunder som bor i villa, fritidshus eller flerbostadshus med få lägenheter ska sortera ut matavfall, brännbart samt förpackningar i sex olikfärgade påsar som slängs i en och samma tunna.

Den gröna matavfallspåsen kommer att finnas kvar, men vilket eller vilka material övriga påsar ska ha är inte bestämt.

Test på Vallås

Under april månad har 180 hushåll på Vallås fått testa en papperspåse. I denna har de sorterat ut pappersförpackningar som sedan transporterats till den optiska anläggningen på Kristinehed.

– Testet pågick i fyra veckor och omfattade då två sophämtningar. I den första var det inte så många påsar men i den andra var det en hel del. Det var tillräckligt många för att vi kunde konstatera att påsen klarade transporten i sopbilen och att de var i sorteringsbart skick i optiska, säger Magnus Thulin, mottagningschef på återvinning.

ANNONS

Blev inte påsarna blöta?

– Jo, men de klarade ändå av att hålla ihop.

Efter testet har Vallåsborna fått möjlighet att svara på en enkät om hur de upplevde påsen. 28 svar kom in vilket kan tyckas lite men är ungefär som förväntat enligt Magnus Thulin.

– Man får nästan knacka dörr om man vill ha svar från alla.

Vad fick ni in för omdöme om påsen?

– De var positiva till själva materialet, att det var papper i stället för plast. Det var ingen som totalsågade påsen men vi fick in lite synpunkter på klisterremsan och botten på påsen, att den borde vara platt, men det är sådant som går att justera.

Det fanns också en viss oro över att tunnan inte kommer att räcka till när förpackningar som i dag lämnas på återvinningsstationer ska få plats.

Papperspåsen dyrare

Framöver ska Hem ta ställning till om det ska bli en papperspåse för pappersförpackningar eller om en annan typ av påse ska väljas. Men bolaget måste också bestämma typ av material för de framtida påsarna för plastförpackningar, metallförpackningar och returpapper.

– Det kan bli en variation. Det är ingen idé att till exempel stoppa plast i en papperspåse och vi har i nuläget inga planer på att ha papperspåse för övriga fraktioner, säger Magnus Thulin.

ANNONS

Han tillägger att det finns många andra material att välja. Det kan till exempel vara påsar i återvunnen plast, biomaterial eller en påse som är gjord av nedbrytbar stärkelse.

Det som talar mot papperspåsen är att den är dyrare att köpa in.

– Den är väsentligt mycket dyrare och vi måste ställa kostnaden mot miljönytta och användarperspektiv men också hur mottagningen av materialet kommer att ske för vi samlar ju bara in förpackningarna och skickar dem sedan vidare för återvinning, säger Magnus Thulin och tillägger:

– Papperspåsen kostar ungefär 3 kronor att köpa in medan en plastpåse för pappersförpackningar skulle kosta cirka 50 öre.

Tilläggas kan att den gröna matavfallspåsen – som dock är betydligt mindre än den påse som krävs för förpackningar – i fjol kostade 29 öre per påse i inköpspris. Totalt köpte Hem in cirka 5,5 miljoner påsar till en kostnad av närmare 1,6 miljoner.

LÄS MER:200 hushåll ska testa om papperspåse håller måttet

LÄS MER:System med olikfärgade påsar ska sjösättas i Halmstad hösten 2025

LÄS MER:Oro för platsbrist i sopkärl när Ljungby införde åtta olika påsar

LÄS MER:Så tycker Ljungbyborna om sina påsar

ANNONS