Gullbrannabor har länge tampats med bullerproblem från motorvägen.
Gullbrannabor har länge tampats med bullerproblem från motorvägen. Bild: HP/Arkiv

Miljönämnden ger tummen upp till jordvallar längs E6

Miljönämnden ser positivt på förslaget att använda fyllnadsmassor till att bygga bullerskydd längs med E6.

ANNONS
|

I våras inkom en motion från socialdemokraterna Leif Grenlund, Folke Alfredsson, Micael Nilsson och Tord Johansson. Politikerna föreslog att samhällsbyggnadsutskottet skulle undersöka möjligheten att uppföra bullervallar på Fyllinge och i Gullbranna.

Boende i dessa områden har sedan länge besvärats av oljud från Kistinge industriområde respektive E6. Samma problem finns i Påarp och Laxvik.

Twisten på S-motionen var att politikerna föreslog att man använder fyllnadsmassor som kommunen fått över vid schaktningsarbeten till att bygga vallarna.

LÄS MER: S vill bygga bullerskydd på Fyllinge och i Gullbranna – med schaktmassor

”I stället för privata lösningar där kommunen eventuellt kan bli tvungen att betala för att bli av med massorna så kan man använda dem till att bygga vallarna”, sa Leif Grenlund (S) till HP den 6 april i fjol.

ANNONS

På måndagens möte i miljönämnden behandlades motionen. Och politikerna i nämnden ställde sig bakom lösningen, berättar ordförande Anna Fallkvist (M).

– Jag tycker det här är en väldigt bra motion. Buller från motorvägen är ett väldigt besvär i bland annat Gullbranna. Trafikverket som har motorvägen har avslagit vidare åtgärder med hänvisning till att myndigheten har gjort vad den kan, säger hon och fortsätter:

– Med den här lösningen blir kommunen av med överbliven jord från byggarbetsplatser samtidigt som man hjälper invånarna i dessa områden.

Nämnden biföll motionen med tillägget att bullerlösningen borde kunna tillämpas över hela kommunen. Dock är det viktigt att säkerställa att den jord som används är säker, framhåller Anna Fallkvist.

– Åtgärden förutsätter att man går igenom massorna ordentligt och säkerställer att de inte innehåller några kemikalier eller liknande, säger hon.

Motionen skickas nu vidare och ska så småningom upp för beslut i kommunfullmäktige.

ANNONS