Tradition i över 20 år – livräddare från norra Europa på besök
Tradition i över 20 år – livräddare från norra Europa på besök Bild: Wilma Hornay

Livräddare från norra Europa tävlade i Tylösand

En livräddartävling anordnades under lördagen av Livräddarna Tylösand. På plats är 56 stycken livräddare från Sverige och Europa som kämpar i de tuffa väder förhållanden som var under lördags förmiddagen. Men bland livräddarna finns det alltid värme.
– Det är en väldigt öppenhjärtig verksamhet. Man är välkommen var man än kommer ifrån, säger Peter Karlborg.

ANNONS
LocationTylösand|
|

Den 10 augusti anordnade Livräddarna Tylösand en livräddartävling. Det är totalt 56 tävlande från junior- till seniorklasser från Sverige, Danmark och Tyskland. Livräddning som sport är enligt Peter Karlborg, ordförande i livräddarna Tylösand, ett sätt att hålla sin kunskap vid liv.

– Denna tävling är en internationell livräddningstävling och då har man redskapen: kanot, räddningsbräda, simning, beachflag som är sprint egenskapen och snabbheten. Just nu håller man på med torped livräddning, man ska ut och hämta en kajak och ta in den till land. Det är ett kul sätt att håll på med livräddning och få in ett tävlingsmoment, säger Peter Karlborg.

ANNONS
Peter Karlborg, ordförande i livräddarna Tylösand.
Peter Karlborg, ordförande i livräddarna Tylösand. Bild: Wilma Hornay

Tävlingen har funnits i ett 20-tal år och de senaste åren heter den Niklas Bengtsson memorial.

– Han var en livräddare som gick bort och som vi namngav tävlingen efter honom. Han tyckte om och höll på jättemycket med livräddning som tävling, säger Peter Karlborg.

Tuffa väderförhållanden för de tävlande

På lördagen är det både regn och hård vind som skapar utmaningar för de tävlande.

– Det är tuffa förhållanden och det är en del som inte klara av vågorna idag. Det är mycket utmaningar både för de som arrangerar och för de tävlande, säger Peter Karlborg.

En av de tävlande är Jonas Flagerup som varit med i livräddarna Tylösand sedan år 2018. Han har under förmiddagen tävlat i 90 meter spring och lag stafett.

– Det är jättekul, lite tufft väder och just nu är vädret som sämst. Men det är okej när man är i vattnet och så få man klä på sig mycket kläder när man är på land. Individuellt kom jag tre och i lag stafetten tog vi hem ett guld.

Livräddning som sport tycker Jonas om och han känner att han utvecklas i skarpa fysiska insatser samt att han får öva på sin vattenvana. Under eftermiddagen väntar ytterligare utmaningar för livräddaren.

ANNONS

– Jag ska köra dels brädrace när man paddlar bräda och sen en grej som heter board rescue så då ska jag simma ut och så ska min lagkompis hämta upp mig och sen ska vi paddla in. Det blir spännande, säger Jonas Flagerup.

ANNONS