Lägret med semesterkänsla: ”Det är paradiset”

De badar, grillar, tar promenader och gör små utflykter. På gården Talldungen i Haverdal får vuxna personer med intellektuell funktionsnedsättning uppleva en härlig och aktiv semester. Samtidigt erbjuds traktens ungdomar ett roligt sommarjobb.

ANNONS

På gräsmattan framför den gula byggnaden är en kubbmatch i full gång. Det ropas och stojas och varje gång en kubb fälls utbryter en applåd. Från det stora gula husets veranda hörs hejarop och glada skratt. Spontana kramar utdelas till höger och vänster.

En bit bort står Ali Reza och kastar dart, men han avbryter gärna aktiviteten för att berätta hur bra han trivs på Talldungen.

– Jag älskar att vara här, det är paradiset. Det är så sköna sängar, jag sover som en kung. Och i går badade jag.

Det är torsdag och det två veckor långa sommarlägret för vuxna med intellektuell funktionsnedsättning börjar gå mot sitt slut. Under avslutningsmiddagen, med långbord och trerätters, ska Ali hålla ett litet tal, berättar han.

ANNONS

Sommarläger sedan 60-talet

Lägergården Talldungen ligger vackert vid havet i Haverdal. Den ägs av Länsförbundet FUB i Jönköpings län, som fick den i gåva av föreningen Huskvarna Första Majblomma 1964. Sedan dess har LFUB Jönköping – som arbetar för att personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras anhöriga ska kunna leva ett gott liv – arrangerat sommarläger här i stort sett varje år.

– Vi hade uppehåll under pandemin och förra året hade vi problem att hitta personal, så då blev det tyvärr inget. Men i år har vi fått ihop en riktigt fin personalstyrka och det är jag jätteglad för, säger Gert Iwarsson, ordförande för LFUB Jönköping.

Föreståndare för årets två läger är André Ljungberg, som bland annat arbetat som enhetschef inom LSS på socialförvaltningen i Halmstad kommun.

– Lägret innebär att en hel boendeform dragits igång och att det ligger mycket arbete bakom, säger han.

Själv hade André egentligen tänkt vara ledig i sommar, men kunde inte motstå att söka tjänsten som föreståndare på Talldungen när den annonserades ut.

– Det är ett perfekt tillfälle för mig att få komma ut och träffa den målgrupp jag arbetar med till vardags, men då från kontoret. Att dessutom träffa dem när de har semester och är glada är härligt, säger han.

ANNONS

”Årets höjdpunkt”

Syftet med lägret är just att deltagarna ska få en trevlig semester med socialt umgänge och upplevelser som hör sommaren till. Enligt Gert Iwarsson är vuxna med intellektuell funktionsnedsättning annars en grupp som tenderar att bli ganska isolerade.

– De kommer sällan ut på aktiviteter och har de inte familjer som tar med dem ut blir livet lätt ganska torftigt, säger Gert Iwarsson och jämför det med att vi som har andra förutsättningar bara skulle gå mellan jobbet och hemmet och sällan träffa några andra än våra arbetskamrater och närmaste grannar.

Det är en bild som delas av André Ljungberg. På frågan om vad lägret betyder för deltagarna svarar han:

– Jag tror det betyder allt, det är årets höjdpunkt. Bara att få komma hemifrån är så stort. Jag tror att de längtar hela året efter att få komma till Talldungen.

Deltagarna på lägret kommer från Jönköpings län och många har varit här flera gånger tidigare. En av dem är Lena Gustafsson, som spenderar sin 14:e semester i Haverdal.

– Det roligaste här är att fiska krabbor. I går fick jag sex stycken, och dagen innan fick jag fyra.

Själva Talldungen har sett likadant ut under den tidsperiod som Lena Gustafsson kommit hit, men hon tycker att Halmstad har förändrats mycket.

ANNONS

– Det är synd att det blivit lite dött i centrum sedan de byggde Hallarna. Jag tycker om livliga städer.

Roligt sommarjobb

Sommarlägret har i år arrangerats i två omgångar, med 15 deltagare vardera. Personalstyrkan består av 25 personer som rekryterats lokalt. Varje morgon och kväll kommer dessutom en sjuksköterska från kommunen för att ge gästerna injektioner av olika mediciner, till exempel insulin.

– Det är vi väldigt tacksamma för, säger André Ljungberg, som vill lyfta fram att det goda samarbetet med kommunen är en förutsättning för att lägret ska kunna hållas.

Ungefär hälften av dem som jobbar på Talldungen denna sommar är ungdomar under 18 år.

Noah Nilvé, 16 och Vincent Vik, 16, bor båda i Haverdal och gör sin andra sommar som lägerpersonal. De tycker att det är ett perfekt sommarjobb.

– Det är trevligt och alltid roligt, säger Vincent.

– Och omväxlande med olika sysslor, lägger Noah till.

Till deras arbetsuppgifter hör bland annat att hålla i olika aktiviteter och hjälpa gästerna med till exempel hygienen. Det bästa med jobbet är den uppskattning de känner från gästerna, tycker båda.

Vad har ni lärt er av jobbet då?

– Det är väl framför allt att människor har olika förutsättningar i livet, säger Noah.

ANNONS

Det börjar närma sig lunchtid och i köket, där alla måltider lagas från grunden, förbereds fläsk och potatis. Innan maten vill Ali Reza gärna visa sitt rum och tar täten genom huset in på männens avdelning. Innanför dörren längst ner i korridoren slår han ut med händerna i en gest mot sin säng invid fönstret. Utanför syns tallskog och sedan havet.

Ett sommarskal i behov av renovering

Fastigheten Talldungen består förutom huset, av en 10 000 kvadratmeter stor tomt som sträcker sig hela vägen ner till vattnet. Då byggnaden är i stort behov av renovering har LFUB Jönköping försökt stycka av tomten för att få råd med en upprustning av byggnaden.

– I dag är huset inte mer än ett sommarskal och bara beboeligt några få månader om året. Om vi hade haft råd att rusta upp det skulle vi kunna erbjuda mycket mer aktiviteter än bara sommarläger här, säger Gert Iwarsson.

Problemet är tomten är prickmarkerad på detaljplanen, vilket oftast innebär att fler byggnader inte får uppföras. LFUB Jönköping har försökt föra en dialog med Halmstad kommun om detta, men ännu har det inte resulterat i något konkret.

– Vi önskar att vi skulle kunna erbjuda fler att få uppleva den här fantastiska platsen, säger Gert Iwarsson.

ANNONS

Samtidigt som doften av stekt fläsk letar sig ut på verandan där de flesta av gästerna samlats, börjar det pratas om eftermiddagens aktivitet. Hälften av lägerdeltagarna ska åka in till stan för att gå på bio och se Sommartider. Malin Jakobsson, som tillhör gänget som såg filmen dagen innan, tindrar med ögonen och ger ifrån sig en liten suck.

– Så bra den var!

ANNONS